Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке: Чинимо све да сачувамо буџете грађана

Ведрана Кулага Симић
Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке: Чинимо све да сачувамо буџете грађана

Бањалука је хуман, чист, отворен град у којем је трг слободан, а још би брже напредовали када не би било опструкција градске Скупштине, поручује за “Глас” градоначелник Драшко Станивуковић поводом обиљежавања 22. априла, Дана града.

Тај важан датум, каже, дочекује се у празничној атмосфери, која је и већа ове године, јер се тај дан поклопио са великим хришћанским празником.

- Зато ћемо у таквој атмосфери обиљежити те датуме уз многе активности. Видјели сте фестивал цвијећа, карневал, а припремили смо још много тога за април, мај и јун - поручио је Станивуковић у писаном одговору.

ГЛАС: Шта је урађено за годину, а која су обећања остала неиспуњена?

СТАНИВУКОВИЋ: За годину и неколико мјесеци испунили смо 90 одсто обећања, остала су у фази реализације. То нико није учинио у тако кратком периоду. Реализовали смо стратешка обећања попут бесплатних уџбеника за основце, субвенционисања приватних вртића, бесплатног и повољнијег превоза за неке категорије, почели изградњу школа, мостова, централног спомен-обиљежја, велике акције чишћења и уређења. Осим на обећањима, радимо на стварима о којима раније нисмо говорили, попут повећања плата радницима, градње највећег парка, а припремамо и одлуку о нерадној недјељи и тим заокружујемо готово 100 одсто обећаног, док истовремено радимо и на новим стварима.

ГЛАС: Ко је крив за ствари које нису реализоване? Ви или скупштинска већина? Колико Бањалучани трпе због тих политичких игара?

СТАНИВУКОВИЋ: Поред ових сјајних и до сада невиђених резултата били бисмо још ефикаснији да Скупштина града не опструише. Успорава то што се сједнице ријетко одржавају, што многе важне одлуке попут инвестиције од 60 милиона КМ, нових радних мјеста, парка, подстицаја за привреду, смањења плата функционерима, не добијају подршку. Упркос свему, повећали смо буџет за 37 милиона, вратили њихових кредита 18 милиона, направили позитивни биланс, имамо највећи инвестициони циклус и највећи буџет у посљедњих 15 година. Све смо успјели уз опструкције Скупштине и без подршке Владе Српске. Поносан сам што на Дан града могу рећи шта смо све урадили за Бањалуку и то у условима који нису баш најповољнији за вођење града.

ГЛАС: Шта је са мостовима у Доцу и Чесми, пословној зони у Рамићима, градском болницом? Да ли ће ти пројекти бити урађени?

СТАНИВУКОВИЋ: Сви ови пројекти биће реализовани. Ради се о великим и стратешким пројектима. Велика је вијест да смо за мост у Чесми ријешили имовинско-правне односе и добили грађевинску дозволу, имамо пројектно рјешење, за шта смо издвојили 1,5 милиона КМ. Што се тиче нас, све је спремно, сада је све одлука “Путева РС”, ако буду експедитивни, градња моста може да почне на љето. Средства су издвојена и за мост у Доцу, проблем су имовинско-правни односи, али трудимо се да то ријешимо. Када је ријеч о пословној зони “Рамићи”, одлука се налази и на наредној сједници Скупштине. Као градоначелник сам и ту урадио све, одлука треба да буде нађена на Скупштини. И на питању болнице се ради, пронађена је локација и дефинисана кроз урбанистички план.

ГЛАС: Када ће Бањалука добити начелнике одјељења?

СТАНИВУКОВИЋ: Бањалука у суштини има начелнике, нема их формално. Одјељења воде одговорни људи, а који већ дуго раде у Градској управи. Препознали смо их као вриједне, честите и дали им шансу. Тешко је данас очекивати да ће Скупштина подржати формални избор начелника, када ни одлуке попут инвестиција и радних мјеста нису добиле подршку. Очекивати подршку за неколико извршилаца, а нисте добили ни подршку за замјеника је тешко. Ми желимо конкурсе и људе који ће бити најбољи, у шта се њихов концепт подјеле фотеља не уклапа. Они би да убаце своје људе што би за нас могло бити као тројански коњ - ми бисмо отворили зидине Градске управе и пустили оне који су ранијих година пустошили њену касу.

ГЛАС: Може ли Скупштина, како сте пожељели лани у сусрет Дану града, бити корективни фактор? Да ли је реално то очекивати?

СТАНИВУКОВИЋ: Имам жељу да вјерујем да Скупштина може да буде оно што треба, а то је корективни фактор, а не фактор блокада и опструкција. Задржаћемо оптимизам и вјеровати да ће скупштинска већина, ако не у свим ситуацијама, барем у неким за почетак показати да је стварно тај фактор. То је једна од жеља коју ћу пожељети за Дан града и ове године.

ГЛАС: Рекли сте да је неминовно поскупљење карата у јавном градском превозу. Постоји ли начин да то буде избјегнуто? Ко је одговоран?

СТАНИВУКОВИЋ: Радимо све да бисмо сачували буџете грађана. Избјегли смо поскупљења за првих 60 дана и преузели пола милиона КМ трошкова на терет града, како то не би ишло на терет грађана. Једини смо град у региону, и шире, гдје грађани нису осјетили поскупљење горива, када је у питању јавни превоз. За цијене на пумпама и глобално стање град нема одговорност. Надали смо се да ће доћи до смањења цијена, али није. Захтјев превозника је 25 одсто, што је за нас неприхватљиво. Преузели смо дио на себе и задржали амбицију да одређене категорије, којима је најизазовније, имају бесплатан превоз. То нас све кошта, град даје велики новац, не да би донио нешто ново, него да задржи постојеће стање. Трудимо се да ствари на које не можемо утицати, попут цијене нафте, компензујемо другим олакшицама за грађане, попут бесплатних уџбеника, суфинансирања приватних вртића, помоћи породиљама, повећањем плата запосленима...

ГЛАС: Вјерујете ли да још имате подршку свих који су за Вас гласали?

СТАНИВУКОВИЋ: Вјерујем, а то показују и истраживања, да је подршка у Бањалуци и Српској већа него икада. Мора човјек да прихвати транзицију гласова. То значи да, када из опозиције постанете власт, један дио гласача ће увијек остати опозиционо, а природном појавом ћете добити неке који су склони да подржавају власт, јер желе конкретне пројекте. Наравно да са промјеном одговорности морате мијењати одређене одлуке, што дио људи разумије, док један број очекује потезе које није могуће реализовати када сте одговорни за 200.000 људи у највећем граду Републике Српске. Тако да вјерујем да је у неком процесу дошло до транзиције гласова, али да збир, не само да је остао исти, него расте, што говоре истраживања. Налазим се међу три политичара у Српској који не само да имају добар рејтинг и подршку грађана, него највећи број позитивних оцјена.

Јелена сматра да је снажнија без мене

ГЛАС: Какво је стање у бањалучком ПДП-у? Хоћете ли се кандидовати за неку од функција на предстојећим изборима?

СТАНИВУКОВИЋ: Градски одбор је најснажнији у цијелој Српској. Никада нисмо крили нашу амбицију, показали смо да имамо велике капацитете и да можемо освојити највећи број гласова у изборној јединици три, гдје ћемо имати највећу одговорност. То су показали избори за градоначелника на којима смо имали рекордну подршку од оснивања одбора. Пружићемо пуну подршку нашим заједничким кандидатима, а да ли ћу бити на некој листи, биће одлука у странци и мојих размишљања. Сада сам фокусиран на град.

ГЛАС: Да ли сте у сукобу са страначком колегиницом Јеленом Тривић?

СТАНИВУКОВИЋ: О томе се често полемише и стиче такав утисак, јер нас у јавност има мање. Међутим, Јелена има моју пуну и искрену подршку. Све капацитете и политичке и друге сам дао Јелени на располагање. Међутим, она процјењује да је снажнија ако дјелује без мене, то је њена одлука, а моје је да поштујем. Максимално сам отворен да помогнем.

Састанак са Шмитом

ГЛАС: Због чега сте у узаврелој политичкој ситуацију пристали на састанак са Кристијаном Шмитом?

СТАНИВУКОВИЋ: Те ситуације, сукоби и несугласице се рјешавају управо разговором и проналажењем рјешења. Видим свој народ, Бањалуку, Српску као отворене, увијек за преговарачким столом, никако ван њега. Видјели сте став званичног Београда, који је пристао на сусрет са Шмитом. Ако када је ријеч о многим питањима пратимо реакцију и став Србије, не видим зашто и када је ријеч о овом питању Бањалука не би тако поступила. Бањалука је отворен град и увијек спремна за разговоре, увијек ће бити на курсу закључака Народне скупштине, са патриотским и национално освијештеним ставом, али све то не искључује разговор, који је полазна основа за рјешавање проблема и за мир и стабилност, који су нам у овом моменту потребни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана