Драгана Вуклиш за „Глас Српске“: Јубиларно “Љето на Врбасу” круна сезоне

Јасмина Салопек
Драгана Вуклиш за „Глас Српске“: Јубиларно “Љето на Врбасу” круна сезоне

Бањалука је град богате туристичке понуде током читаве године у којем доминира манифестациони и адреналински туризам, што ће бити показано у предстојећој сезони, када обиљежавамо 70 година “Љета на Врбасу”, једне од најстаријих манифестација у Републици Српској, а за тада смо припремили богат програм и мноштво догађаја који ће у наш град привући велики број посјетилаца.

Рекла је то за “Глас Српске” директорица Туристичке организације града Бањалука Драгана Вуклиш, истакавши да је крајишка љепотица препознатљива по чувеним скоковима са Градског моста, без којих је незамисливо “Љето на Врбасу”, а у оквиру ове манифестације грађани и туристи моћи ће да уживају и у кину на отвореном, плесу под звијездама, као и трци дајак чамаца.

- С обзиром на то да манифестација, која датира из 1953. године, прославља јубилеј, 13. јула планирано је спектакуларно отварање на Градском мосту. Послије тога Туристичка организација грађанима и свим туристима поклања концерт на Кастелу, на којем ће учествовати афирмисани бањалучки извођачи поп музике - казала је Вуклишева.

ГЛАС: Да ли ће предстојећа туристичка сезона бити обогаћена новим садржајима и шта Бањалучани и посјетиоци још могу очекивати током љета?

ВУКЛИШ: Бањалука је град који нуди много. Осим гостољубивих домаћина има богату гастрономску понуду - надалеко познат бањалучки ћевап, “нектар” пиво, сир трапист, као и богату традиционалну и модерну кухињу, која се може наћи на менију бањалучких ресторана. Туристи који дођу у наш град могу да уживају у чарима ријеке Врбас, на чијим обалама се налазе кафићи и ресторани, обиласку урбаног дијела града, вјерских и културних објеката, а љубитељи природе могу да обиђу Крупу на Врбасу, Кочићево огњиште, Туристичко рекреативни центар “Мањача”, као и етно-село “Љубачке долине”. Осим свега наведеног они који воле адреналин имају могућност да оду ба рафтинг и дајак вожњу нашом зеленом љепотицом. Такође ту су многобројни концерти и догађаји на Кастелу и у центру града, који привлаче велики број туриста, а неки од њих су Бањалучки карневал, Мото-фест, Ћевап фест, Фестивал уличних забављача ТротоАрт, Викенд фест, БЛфест, Фестивал љетне ноћи, Викенд хедонизма, Демо фест, Фреш вејв и многи други догађаји.

ГЛАС: Какво је било прољеће у Бањалуци, с обзиром на то да је у марту одржан тениски турнир Српска опен?

ВУКЛИШ: Према подацима Републичког завода за статистику Бањалука је за прва три мјесеца ове године остварила 30 одсто више долазака и ноћења у односу на прошлу рекордну годину. Према подацима организатора за вријеме одржавања турнира кроз тениски комплекс је прошло око 70.000 посјетилаца, а турнир је преносило више од 130 медијских кућа широм свијета, што је за наш град једна од најзначајнијих промоција.

ГЛАС: У којој мјери страни туристи посјећују град и одакле највише стижу?

ВУКЛИШ: Поред туриста из регије који су најбројнији, када говоримо о посјећености у Бањалуци, морам да истакнем да наш град посјећују и страни туристи, обично из земаља према којима имамо директне летове, али и шире. Аеродром Бањалука је успостављањем многобројних летова олакшао путну комуникацију и на тај начин у великој мјери утицао на повећан број, како долазака тако и ноћења у граду на Врбасу.

ГЛАС:       Како оцјењујете прошлогодишњу сезону у односу на раније године?

ВУКЛИШ: Преданим радом Туристичке организације, јаком и квалитетном промоцијом туристичке понуде и потенцијала града у 2022. години остварено је више од 146.000 ноћења, око 95.000 долазака, што је рекорд од када се мјери туристички промет. Са таквим ентузијазмом настављамо и ову годину и надамо са још бољим резултатима. По основу боравишне таксе лани се слило око 276.000 КМ.

ГЛАС: Када је ријеч о тзв. становима на дан, да ли се стало у крај сивом тржишту?

ВУКЛИШ: Морам да похвалим рад инспекцијских органа, који су појачали контролу регистрације смјештајних капацитета и на тај начин подстакли велики број нерегистрованих пружалаца услуга да се региструју. Процес регистрације започиње подношењем захтјева у Туристичкој организацији града, а нагласила бих да смо у протеклом периоду запримили око 70 захтјева за регистрацију смјештаја. Међутим према нашој процјени има још нерегистрованих смјештајних капацитета.

ГЛАС: Да ли граду треба још смјештајних капацитета?

ВУКЛИШ: Бањалука располаже са око 2.300 кревета, а према нашим процјенама око 800 кревета је у приватним смјештајима, такозваним стан на дан. Свакако постоји потреба за већим бројем смјештајних капацитета високих категорија. Морам нагласити да је уочена тенденција пораста смјештајних капацитета у граду, захваљујући повећаном броју регистрације пружалаца услуга.

Инфо-центар и сајт

ГЛАС: Недавно је уређен туристички инфо-центар. Да ли ће бити још неких новина?

ВУКЛИШ: Туристичка организација у љетну сезону улази са иновацијама које ће бити у корист како туриста тако и наших суграђана. Ребрендиран је инфо-центар са унутрашњим ентеријером, којем могу позавидјети и туристички инфо-центри у метрополама. Такође ускоро ће бити у оптицају нови веб-сајт који пружа широке могућности бесплатне промоције свих догађаја и манифестација које се одржавају у граду на Врбасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана