Dragana Vukliš za „Glas Srpske“: Jubilarno “Ljeto na Vrbasu” kruna sezone

Jasmina Salopek
Dragana Vukliš za „Glas Srpske“: Jubilarno “Ljeto na Vrbasu” kruna sezone

Banjaluka je grad bogate turističke ponude tokom čitave godine u kojem dominira manifestacioni i adrenalinski turizam, što će biti pokazano u predstojećoj sezoni, kada obilježavamo 70 godina “Ljeta na Vrbasu”, jedne od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj, a za tada smo pripremili bogat program i mnoštvo događaja koji će u naš grad privući veliki broj posjetilaca.

Rekla je to za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije grada Banjaluka Dragana Vukliš, istakavši da je krajiška ljepotica prepoznatljiva po čuvenim skokovima sa Gradskog mosta, bez kojih je nezamislivo “Ljeto na Vrbasu”, a u okviru ove manifestacije građani i turisti moći će da uživaju i u kinu na otvorenom, plesu pod zvijezdama, kao i trci dajak čamaca.

- S obzirom na to da manifestacija, koja datira iz 1953. godine, proslavlja jubilej, 13. jula planirano je spektakularno otvaranje na Gradskom mostu. Poslije toga Turistička organizacija građanima i svim turistima poklanja koncert na Kastelu, na kojem će učestvovati afirmisani banjalučki izvođači pop muzike - kazala je Vukliševa.

GLAS: Da li će predstojeća turistička sezona biti obogaćena novim sadržajima i šta Banjalučani i posjetioci još mogu očekivati tokom ljeta?

VUKLIŠ: Banjaluka je grad koji nudi mnogo. Osim gostoljubivih domaćina ima bogatu gastronomsku ponudu - nadaleko poznat banjalučki ćevap, “nektar” pivo, sir trapist, kao i bogatu tradicionalnu i modernu kuhinju, koja se može naći na meniju banjalučkih restorana. Turisti koji dođu u naš grad mogu da uživaju u čarima rijeke Vrbas, na čijim obalama se nalaze kafići i restorani, obilasku urbanog dijela grada, vjerskih i kulturnih objekata, a ljubitelji prirode mogu da obiđu Krupu na Vrbasu, Kočićevo ognjište, Turističko rekreativni centar “Manjača”, kao i etno-selo “Ljubačke doline”. Osim svega navedenog oni koji vole adrenalin imaju mogućnost da odu ba rafting i dajak vožnju našom zelenom ljepoticom. Takođe tu su mnogobrojni koncerti i događaji na Kastelu i u centru grada, koji privlače veliki broj turista, a neki od njih su Banjalučki karneval, Moto-fest, Ćevap fest, Festival uličnih zabavljača TrotoArt, Vikend fest, BLfest, Festival ljetne noći, Vikend hedonizma, Demo fest, Freš vejv i mnogi drugi događaji.

GLAS: Kakvo je bilo proljeće u Banjaluci, s obzirom na to da je u martu održan teniski turnir Srpska open?

VUKLIŠ: Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Banjaluka je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila 30 odsto više dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu rekordnu godinu. Prema podacima organizatora za vrijeme održavanja turnira kroz teniski kompleks je prošlo oko 70.000 posjetilaca, a turnir je prenosilo više od 130 medijskih kuća širom svijeta, što je za naš grad jedna od najznačajnijih promocija.

GLAS: U kojoj mjeri strani turisti posjećuju grad i odakle najviše stižu?

VUKLIŠ: Pored turista iz regije koji su najbrojniji, kada govorimo o posjećenosti u Banjaluci, moram da istaknem da naš grad posjećuju i strani turisti, obično iz zemalja prema kojima imamo direktne letove, ali i šire. Aerodrom Banjaluka je uspostavljanjem mnogobrojnih letova olakšao putnu komunikaciju i na taj način u velikoj mjeri uticao na povećan broj, kako dolazaka tako i noćenja u gradu na Vrbasu.

GLAS:       Kako ocjenjujete prošlogodišnju sezonu u odnosu na ranije godine?

VUKLIŠ: Predanim radom Turističke organizacije, jakom i kvalitetnom promocijom turističke ponude i potencijala grada u 2022. godini ostvareno je više od 146.000 noćenja, oko 95.000 dolazaka, što je rekord od kada se mjeri turistički promet. Sa takvim entuzijazmom nastavljamo i ovu godinu i nadamo sa još boljim rezultatima. Po osnovu boravišne takse lani se slilo oko 276.000 KM.

GLAS: Kada je riječ o tzv. stanovima na dan, da li se stalo u kraj sivom tržištu?

VUKLIŠ: Moram da pohvalim rad inspekcijskih organa, koji su pojačali kontrolu registracije smještajnih kapaciteta i na taj način podstakli veliki broj neregistrovanih pružalaca usluga da se registruju. Proces registracije započinje podnošenjem zahtjeva u Turističkoj organizaciji grada, a naglasila bih da smo u proteklom periodu zaprimili oko 70 zahtjeva za registraciju smještaja. Međutim prema našoj procjeni ima još neregistrovanih smještajnih kapaciteta.

GLAS: Da li gradu treba još smještajnih kapaciteta?

VUKLIŠ: Banjaluka raspolaže sa oko 2.300 kreveta, a prema našim procjenama oko 800 kreveta je u privatnim smještajima, takozvanim stan na dan. Svakako postoji potreba za većim brojem smještajnih kapaciteta visokih kategorija. Moram naglasiti da je uočena tendencija porasta smještajnih kapaciteta u gradu, zahvaljujući povećanom broju registracije pružalaca usluga.

Info-centar i sajt

GLAS: Nedavno je uređen turistički info-centar. Da li će biti još nekih novina?

VUKLIŠ: Turistička organizacija u ljetnu sezonu ulazi sa inovacijama koje će biti u korist kako turista tako i naših sugrađana. Rebrendiran je info-centar sa unutrašnjim enterijerom, kojem mogu pozavidjeti i turistički info-centri u metropolama. Takođe uskoro će biti u opticaju novi veb-sajt koji pruža široke mogućnosti besplatne promocije svih događaja i manifestacija koje se održavaju u gradu na Vrbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana