Донацијом Дјечием дому “Рада Врањешевић” граде вртић, недостаје комби

Александар Стојановић
Донацијом Дјечием дому “Рада Врањешевић” граде вртић, недостаје комби

Бањалука - Уз помоћ 100.000 евра донације Владе Србије биће изграђен дуго очекивани вртић у склопу Дјечијег дома “Рада Врањешевић”, а дио средстава биће искоришћен и за опремање већ постојећих јаслица. Међутим, проблем је покварени комби који смо досад користили за превоз дјеце и ново возило нам је пријеко потребно.

Изјавио је ово директор поменуте установе Владимир Кајкут и додао да чекају рјешење Министарства финансија како би већ на јесен започели поступак избора извођача радова.

- Тим новцем потпуно ћемо адаптирати простор намијењен за обданиште који ће моћи да прими 60 дјеце. Предвиђено је да у овај вртић иду штићеници дома, али и малишани из свих дијелова града - рекао је Кајкут.

Истакао је да ће нови кутак за малишане бити опремљен најновијом опремом која је неопходна за развој и образовање штићеника дома.

У постојећим јаслицама биће замијењен намјештај и прибор, а једина институција за збрињавање дјеце у Републици Српској добиће најсавременије услове за рад са малишанима најмлађег узраста.

- Наша жеља је да, поред најбољих услова, радимо и на социјализацији малишана и због тога ће овај вртић бити доступан и свима који нису штићеници дома - нагласио је Кајкут.

Да штићеници дома имају услове за што безбрижније одрастање, брине се велики број радника. Међутим, некада ни то није довољно и десе се околности на које не могу да утичу. Тако ова институција у посљедњих два до три мјесеца кубури са недостатком превоза који је пријеко потребан за свакодневицу штићеника и радника.

- Комби који имамо у протеклих десет година се посљедњих мјесеци све чешће квари. То нам је тренутно највећи проблем јер дјецу свакодневно морамо возити у вртић, школу, на спортске активности и сличне догађаје. Када је возило неупотребљиво, сналазимо се на разне начине, па тако у више група дјецу возимо службеним или приватним аутомобилима - рекао је Кајкут.

Апеловао је на надлежне домаће и међународне институције, хуманитарне организације или појединце да, ако су у могућности, помогну при набавци комбија како малишани не би били ускраћени за основне потребе.

- Према нашој процјени, потребно је између 40.000 и 50.000 КМ за нови комби, што је за нас превелики износ. Надамо се да ће уз помоћ добрих људи овај проблем ускоро бити ријешен - закључио је Кајкут.

Љетовање

Штићеници Дома “Рада Врањешевић” су ове године ишли на љетовање у црногорско љетовалиште Бијелу.

- Ово љетовање је реализовано у сарадњи са установом из Црне Горе, а сваке године реализујемо размјену наших штићеника - рекао је директор Дома Владимир Кајкут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана