Donacijom Dječiem domu “Rada Vranješević” grade vrtić, nedostaje kombi

Aleksandar Stojanović
Donacijom Dječiem domu “Rada Vranješević” grade vrtić, nedostaje kombi

Banjaluka - Uz pomoć 100.000 evra donacije Vlade Srbije biće izgrađen dugo očekivani vrtić u sklopu Dječijeg doma “Rada Vranješević”, a dio sredstava biće iskorišćen i za opremanje već postojećih jaslica. Međutim, problem je pokvareni kombi koji smo dosad koristili za prevoz djece i novo vozilo nam je prijeko potrebno.

Izjavio je ovo direktor pomenute ustanove Vladimir Kajkut i dodao da čekaju rješenje Ministarstva finansija kako bi već na jesen započeli postupak izbora izvođača radova.

- Tim novcem potpuno ćemo adaptirati prostor namijenjen za obdanište koji će moći da primi 60 djece. Predviđeno je da u ovaj vrtić idu štićenici doma, ali i mališani iz svih dijelova grada - rekao je Kajkut.

Istakao je da će novi kutak za mališane biti opremljen najnovijom opremom koja je neophodna za razvoj i obrazovanje štićenika doma.

U postojećim jaslicama biće zamijenjen namještaj i pribor, a jedina institucija za zbrinjavanje djece u Republici Srpskoj dobiće najsavremenije uslove za rad sa mališanima najmlađeg uzrasta.

- Naša želja je da, pored najboljih uslova, radimo i na socijalizaciji mališana i zbog toga će ovaj vrtić biti dostupan i svima koji nisu štićenici doma - naglasio je Kajkut.

Da štićenici doma imaju uslove za što bezbrižnije odrastanje, brine se veliki broj radnika. Međutim, nekada ni to nije dovoljno i dese se okolnosti na koje ne mogu da utiču. Tako ova institucija u posljednjih dva do tri mjeseca kuburi sa nedostatkom prevoza koji je prijeko potreban za svakodnevicu štićenika i radnika.

- Kombi koji imamo u proteklih deset godina se posljednjih mjeseci sve češće kvari. To nam je trenutno najveći problem jer djecu svakodnevno moramo voziti u vrtić, školu, na sportske aktivnosti i slične događaje. Kada je vozilo neupotrebljivo, snalazimo se na razne načine, pa tako u više grupa djecu vozimo službenim ili privatnim automobilima - rekao je Kajkut.

Apelovao je na nadležne domaće i međunarodne institucije, humanitarne organizacije ili pojedince da, ako su u mogućnosti, pomognu pri nabavci kombija kako mališani ne bi bili uskraćeni za osnovne potrebe.

- Prema našoj procjeni, potrebno je između 40.000 i 50.000 KM za novi kombi, što je za nas preveliki iznos. Nadamo se da će uz pomoć dobrih ljudi ovaj problem uskoro biti riješen - zaključio je Kajkut.

Ljetovanje

Štićenici Doma “Rada Vranješević” su ove godine išli na ljetovanje u crnogorsko ljetovalište Bijelu.

- Ovo ljetovanje je realizovano u saradnji sa ustanovom iz Crne Gore, a svake godine realizujemo razmjenu naših štićenika - rekao je direktor Doma Vladimir Kajkut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana