У Дому “Рада Врањешевић” сложни и у тешким временима

Илијана Божић
У Дому “Рада Врањешевић” сложни и у тешким временима

Дом за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” добио је комби, веома вриједну донацију Фондације принцезе Катарине Карађорђевић и Фондације “Лајфлајн Чикаго”.

У тренутној епидемиолошкој ситуацији изазваној вирусом корона овакав поклон веома је обрадовао штићенике Дома.

Директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут казао је за “Глас Српске” да је комби био неопходан највише због одлазака на здравствене прегледе и у школу.

- Возило које смо имали било је старо, а у посљедње вријеме и покварено. Фондација принцезе Катарине је и раније била наш донатор, а прије неколико мјесеци питали су шта нам је најпотребније. Након што смо им рекли да нам треба комби, путем Фондације “Лајфлајн Чикаго” обезбиједили су новац за куповину возила - рекао је Кајкут.

Додао је да им комби много значи, нарочито за дужа путовања.

- Сваке године дјеца одлазе на море у Црну Гору, у Бијелу, па ће нам комби послужити за ова путовања - казао је Кајкут.

Нагласио је да су у Дому од почетка епидемије предузете све мјере у складу са препорукама Републичког штаба, те да штићеници и васпитачи функционишу као једна породица.

- Фирма “Еко-бел” извршила је дезинфекцију свих просторија у Дому. Увели смо као обавезно ношење заштитних маски и рукавица. Организовали смо се у више тимова, тако да један број васпитача ради са дјецом неколико дана, па након тога други  тим - рекао је Кајкут и додао да се предузели све мјере тако да у случају да вирус “уђе” у установу једна група васпитача буде у могућности да ради.

Истакао је да двије просторије служе као простор за изолацију.

- Један дјечак је имао повишену температуру и кашаљ. Тестиран је и, хвала Богу, негативан је. Међутим, морали смо га изоловати у тај простор да не би долазио у контакт са другом дјецом - казао је Кајкут.

Нагласио је да се васпитачи труде да анимирају дјецу на разне начине, те да њихово вријеме употпуне на користан начин. Ова ситуација специфична је за дјецу, јер су навикли да изађу, прошетају и друже се са вршњацима, па се васпитачи труде да им попуне вријеме како би им што мање недостајали другари и школа.

- Свакодневно организујемо спортска такмичења и турнире. Трудимо се да уз надзор васпитача малишани могу да користе двориште. Припремамо много радионица, а недавно су шили маске за лице - рекао је Кајкут.

Донација

Владимир Кајкут је казао да су штићеници Дома захваљујући компанији “м:тел”, а посредством Министарства просвјете и културе РС, добили неколико телевизора, таблета и мобилних телефона како би могли да прате наставу на даљину.

- За сву дјецу, њих 76, обезбијеђени су телефони и таблети, те интернет, тако да несметано прате наставу и редовно комуницирају са учитељима - рекао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана