U Domu “Rada Vranješević” složni i u teškim vremenima

Ilijana Božić
U Domu “Rada Vranješević” složni i u teškim vremenima

Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” dobio je kombi, veoma vrijednu donaciju Fondacije princeze Katarine Karađorđević i Fondacije “Lajflajn Čikago”.

U trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom korona ovakav poklon veoma je obradovao štićenike Doma.

Direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut kazao je za “Glas Srpske” da je kombi bio neophodan najviše zbog odlazaka na zdravstvene preglede i u školu.

- Vozilo koje smo imali bilo je staro, a u posljednje vrijeme i pokvareno. Fondacija princeze Katarine je i ranije bila naš donator, a prije nekoliko mjeseci pitali su šta nam je najpotrebnije. Nakon što smo im rekli da nam treba kombi, putem Fondacije “Lajflajn Čikago” obezbijedili su novac za kupovinu vozila - rekao je Kajkut.

Dodao je da im kombi mnogo znači, naročito za duža putovanja.

- Svake godine djeca odlaze na more u Crnu Goru, u Bijelu, pa će nam kombi poslužiti za ova putovanja - kazao je Kajkut.

Naglasio je da su u Domu od početka epidemije preduzete sve mjere u skladu sa preporukama Republičkog štaba, te da štićenici i vaspitači funkcionišu kao jedna porodica.

- Firma “Eko-bel” izvršila je dezinfekciju svih prostorija u Domu. Uveli smo kao obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica. Organizovali smo se u više timova, tako da jedan broj vaspitača radi sa djecom nekoliko dana, pa nakon toga drugi  tim - rekao je Kajkut i dodao da se preduzeli sve mjere tako da u slučaju da virus “uđe” u ustanovu jedna grupa vaspitača bude u mogućnosti da radi.

Istakao je da dvije prostorije služe kao prostor za izolaciju.

- Jedan dječak je imao povišenu temperaturu i kašalj. Testiran je i, hvala Bogu, negativan je. Međutim, morali smo ga izolovati u taj prostor da ne bi dolazio u kontakt sa drugom djecom - kazao je Kajkut.

Naglasio je da se vaspitači trude da animiraju djecu na razne načine, te da njihovo vrijeme upotpune na koristan način. Ova situacija specifična je za djecu, jer su navikli da izađu, prošetaju i druže se sa vršnjacima, pa se vaspitači trude da im popune vrijeme kako bi im što manje nedostajali drugari i škola.

- Svakodnevno organizujemo sportska takmičenja i turnire. Trudimo se da uz nadzor vaspitača mališani mogu da koriste dvorište. Pripremamo mnogo radionica, a nedavno su šili maske za lice - rekao je Kajkut.

Donacija

Vladimir Kajkut je kazao da su štićenici Doma zahvaljujući kompaniji “m:tel”, a posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS, dobili nekoliko televizora, tableta i mobilnih telefona kako bi mogli da prate nastavu na daljinu.

- Za svu djecu, njih 76, obezbijeđeni su telefoni i tableti, te internet, tako da nesmetano prate nastavu i redovno komuniciraju sa učiteljima - rekao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana