Домаћи производи на полицама Крајишке куће за Дан града

Александар Стојановић
Домаћи производи на полицама Крајишке куће за Дан града

Више од 300 производа домаћих пољопривредника наћи ће се на полицама Крајишке куће, чије отварање је планирано за Дан града, 22. априла, а то ће бити од великог значаја за све грађане који у данима епидемије вируса корона траже домаће, квалитетне производе.

Казао је ово за “Глас Српске” директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и додао да се грађевински радови интензивно спроводе да би у наредних 20 дана објекат био спреман.

- Видљиво је да је ситуација на тржишту таква да захтијева велики број пољопривредних производа и прерађевина. Већ смо анимирали све наше произвођаче, који су се одазвали у великом броју - истакао је Илић.

Он истиче да је у овим данима од велике важности обезбиједити још један продајни објекат у којем ће становници моћи да купе, прије свега, здраве и квалитетне намирнице.

- Видимо каква је ситуација и на границама, да камиони стоје и сигурно је да ће храна у наредном периоду бити потребна још више, а због тога и настојимо да овај пројекат реализујемо у најскоријем року - казао је Илић.

Прошле године отворена је и Херцеговачка кућа, у којој су производе изложили произвођачи са југа Републике Српске, а интересовање грађана за њихове производе је велико.

- Нема разлога да тако не буде и што се тиче Крајишке куће. Имамо и подршку града, односно Одјељења за привреду, као и Градске развојне агенције. Ово је одлична прилика за власнике пољопривредних газдинстава да пласирају и ставе на тржиште своје производе. Такође, поред Бањалучана, очекујемо да ће ова кућа привући и велики број туриста - закључио је Илић.

Ова идеја наишла је и на позитивне реакције грађана, који истичу да су задовољни што ће у овим, за грађане тешким данима, имати прилику да на једном мјесту купе квалитетне, домаће производе.

- У маркетима је већ све теже наћи воће и поврће, ових дана не ради ни пијаца, а о производима као што су џемови, мед, домаћи сокови и да не говоримо. Сигурно ћу посјетити Крајишку кућу чим буде отворена - казала је мјештанка Аде Мира Радујковић.

Крајишка кућа ће се налазити у улици Краља Петра Првог Карађорђевића, у “округлој” продавници, између градске Тржнице и џамије Ферхадија.

Баште

Да би ублажио економске посљедице епидемиолошке кризе, Центар за развој пољопривреде и села позвао је све суграђане да засаде баште, а они ће им потпуно бесплатно омогућити сјеменске пакете.

- Према условима, потребно је имати расположиву обрадиву површину од најмање 500 квадратних метара. У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбијеђено је 450 пакета за садњу који садрже вјештачко ђубриво, сјемена и расад основних повртарских култура - поручили су из центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана