Domaći proizvodi na policama Krajiške kuće za Dan grada

Aleksandar Stojanović
Domaći proizvodi na policama Krajiške kuće za Dan grada

Više od 300 proizvoda domaćih poljoprivrednika naći će se na policama Krajiške kuće, čije otvaranje je planirano za Dan grada, 22. aprila, a to će biti od velikog značaja za sve građane koji u danima epidemije virusa korona traže domaće, kvalitetne proizvode.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić i dodao da se građevinski radovi intenzivno sprovode da bi u narednih 20 dana objekat bio spreman.

- Vidljivo je da je situacija na tržištu takva da zahtijeva veliki broj poljoprivrednih proizvoda i prerađevina. Već smo animirali sve naše proizvođače, koji su se odazvali u velikom broju - istakao je Ilić.

On ističe da je u ovim danima od velike važnosti obezbijediti još jedan prodajni objekat u kojem će stanovnici moći da kupe, prije svega, zdrave i kvalitetne namirnice.

- Vidimo kakva je situacija i na granicama, da kamioni stoje i sigurno je da će hrana u narednom periodu biti potrebna još više, a zbog toga i nastojimo da ovaj projekat realizujemo u najskorijem roku - kazao je Ilić.

Prošle godine otvorena je i Hercegovačka kuća, u kojoj su proizvode izložili proizvođači sa juga Republike Srpske, a interesovanje građana za njihove proizvode je veliko.

- Nema razloga da tako ne bude i što se tiče Krajiške kuće. Imamo i podršku grada, odnosno Odjeljenja za privredu, kao i Gradske razvojne agencije. Ovo je odlična prilika za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da plasiraju i stave na tržište svoje proizvode. Takođe, pored Banjalučana, očekujemo da će ova kuća privući i veliki broj turista - zaključio je Ilić.

Ova ideja naišla je i na pozitivne reakcije građana, koji ističu da su zadovoljni što će u ovim, za građane teškim danima, imati priliku da na jednom mjestu kupe kvalitetne, domaće proizvode.

- U marketima je već sve teže naći voće i povrće, ovih dana ne radi ni pijaca, a o proizvodima kao što su džemovi, med, domaći sokovi i da ne govorimo. Sigurno ću posjetiti Krajišku kuću čim bude otvorena - kazala je mještanka Ade Mira Radujković.

Krajiška kuća će se nalaziti u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u “okrugloj” prodavnici, između gradske Tržnice i džamije Ferhadija.

Bašte

Da bi ublažio ekonomske posljedice epidemiološke krize, Centar za razvoj poljoprivrede i sela pozvao je sve sugrađane da zasade bašte, a oni će im potpuno besplatno omogućiti sjemenske pakete.

- Prema uslovima, potrebno je imati raspoloživu obradivu površinu od najmanje 500 kvadratnih metara. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijeđeno je 450 paketa za sadnju koji sadrže vještačko đubrivo, sjemena i rasad osnovnih povrtarskih kultura - poručili su iz centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana