Домаћем тржишту требаће више хране

Илијана Божић
Домаћем тржишту требаће више хране

Центар за развој пољопривреде и села покренуће кампању путем средстава јавног информисања како би анимирао грађане да производе храну коју би пласирали на домаће тржиште, али и утицали на свијест свих да искористе властита пољопривредна добра уз мјере заштите.

- Наши пољопривредници су у јесењој сјетви засијали више од планираног, што ће урадити и током прољетне сјетве. Према процјенама, засијана количина неће бити довољна за потребе наших суграђана. Сеоска домаћинстава храну производе за властите потребе и недовољан је број оних који могу произвести вишак за тржиште - казао је директор Центра Драшко Илић. 

Додао је да ће у наредном периоду грађани имати веће потребе за храном и водом, али и другим намирницама. Како је нагласио, постојеће залихе хране се убрзано троше, првенствено због страха од вируса.

- Временски оквир трајања пандемије још је немјерљив и убијеђени смо да ће увоза бити мање из ових разлога, а економски систем ће бити поремећен и ослабљен. Ванредна ситуација широм планете могла би довести до “дивљања” цијена хране на тржишту, што се неће моћи контролисати законским регулативама. Свјесни смо да ће проблема бити и у свим другим областима живота - казао је Илић.

Он је истакао да треба направити промјене у расподјели средстава за развој пољопривреде и велики заокрет у правцу веће производње домаће хране.

- Начини за то су набавка свих врста сјемена за ратарску производњу, повртарство, набавка хране за животиње, минералних ђубрива, нафте и других горива за машине, средстава за заштиту пољопривредних култура, те новца пољопривредницима за активности у овој години - нагласио је Илић.

Како је рекао, примијећена је, посебно на селима, повећана активност на крчењу и уређењу површина и започетих радова, што показује да се велики број суграђана одлучује да засије веће пољопривредне површине и осигура се властитом производњом хране, због актуелне пандемије вируса корона.

- У сарадњи са Градском управом, Владом РС, Универзитетом у Бањалуци, Пољопривредном школом, Пољопривредним институтом РС, Институтом “Васо Бутозан”, Институтом за јавно здравство, Ветеринарским центром, Цивилном заштитом РС, те савјетима МЗ и другим струковним организацијама из области пољопривреде, ангажовали бисмо најкомпетентније кадрове за спровођење ових активности - рекао је Илић.

Услови

Драшко Илић сматра да ће се подршком створити добри услови за пољопривреднике да могу произвести много веће количине хране и тако смањити потребе за увозом.

- Ову активност бисмо спровели на цијелој територији града, од урбаног дијела у коме бисмо подржали пројекат градских башта до руралног простора на којем бисмо подржали све постојеће пољопривредне произвођаче, а исто тако и све почетнике у овој производњи - каже Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана