Domaćem tržištu trebaće više hrane

Ilijana Božić
Domaćem tržištu trebaće više hrane

Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuće kampanju putem sredstava javnog informisanja kako bi animirao građane da proizvode hranu koju bi plasirali na domaće tržište, ali i uticali na svijest svih da iskoriste vlastita poljoprivredna dobra uz mjere zaštite.

- Naši poljoprivrednici su u jesenjoj sjetvi zasijali više od planiranog, što će uraditi i tokom proljetne sjetve. Prema procjenama, zasijana količina neće biti dovoljna za potrebe naših sugrađana. Seoska domaćinstava hranu proizvode za vlastite potrebe i nedovoljan je broj onih koji mogu proizvesti višak za tržište - kazao je direktor Centra Draško Ilić. 

Dodao je da će u narednom periodu građani imati veće potrebe za hranom i vodom, ali i drugim namirnicama. Kako je naglasio, postojeće zalihe hrane se ubrzano troše, prvenstveno zbog straha od virusa.

- Vremenski okvir trajanja pandemije još je nemjerljiv i ubijeđeni smo da će uvoza biti manje iz ovih razloga, a ekonomski sistem će biti poremećen i oslabljen. Vanredna situacija širom planete mogla bi dovesti do “divljanja” cijena hrane na tržištu, što se neće moći kontrolisati zakonskim regulativama. Svjesni smo da će problema biti i u svim drugim oblastima života - kazao je Ilić.

On je istakao da treba napraviti promjene u raspodjeli sredstava za razvoj poljoprivrede i veliki zaokret u pravcu veće proizvodnje domaće hrane.

- Načini za to su nabavka svih vrsta sjemena za ratarsku proizvodnju, povrtarstvo, nabavka hrane za životinje, mineralnih đubriva, nafte i drugih goriva za mašine, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura, te novca poljoprivrednicima za aktivnosti u ovoj godini - naglasio je Ilić.

Kako je rekao, primijećena je, posebno na selima, povećana aktivnost na krčenju i uređenju površina i započetih radova, što pokazuje da se veliki broj sugrađana odlučuje da zasije veće poljoprivredne površine i osigura se vlastitom proizvodnjom hrane, zbog aktuelne pandemije virusa korona.

- U saradnji sa Gradskom upravom, Vladom RS, Univerzitetom u Banjaluci, Poljoprivrednom školom, Poljoprivrednim institutom RS, Institutom “Vaso Butozan”, Institutom za javno zdravstvo, Veterinarskim centrom, Civilnom zaštitom RS, te savjetima MZ i drugim strukovnim organizacijama iz oblasti poljoprivrede, angažovali bismo najkompetentnije kadrove za sprovođenje ovih aktivnosti - rekao je Ilić.

Uslovi

Draško Ilić smatra da će se podrškom stvoriti dobri uslovi za poljoprivrednike da mogu proizvesti mnogo veće količine hrane i tako smanjiti potrebe za uvozom.

- Ovu aktivnost bismo sproveli na cijeloj teritoriji grada, od urbanog dijela u kome bismo podržali projekat gradskih bašta do ruralnog prostora na kojem bismo podržali sve postojeće poljoprivredne proizvođače, a isto tako i sve početnike u ovoj proizvodnji - kaže Ilić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana