Дом здравља Бањалука: Све службе у пуном капацитету

Г.С.
Дом здравља Бањалука: Све службе у пуном капацитету

БАЊАЛУКА - Све службе Дома здравља Бањалука почеле су да пружају услуге пацијентима у пуном обиму, тј. са сто одсто људских и просторних капацитета, поштујући епидемиолошке препоруке донесене Закључком Владе Републике Српске о обавезама домова здравља у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера у веци с COVID-19, саопштеноје из ове установе.

"Начин организације и рада наше установе је у складу с препорукама о организовању АРИ амбуланти (амбуланти за акутне респираторне инфекције) Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Све земље у региону су организовале посебне амбуланте и тријажне пунктове за прихват пацијената с респираторним тегобама и повишеном температуром како би спријечиле ширење вируса међу пацијентима и здравственим радницима", наведено је у саопштењу.

Како су прецизирали, сви пацијенти који се налазе у акутним стањима и који су животно угрожени имају предност у односу на остале пацијенте којима је потребна услуга у било којој организационој јединици и амбулантама за акутне респираторне инфекције, те да буду примљени без претходног наручивања на преглед.

"Све амбуланте породичне медицине на подручја града Бањалуке доступне су пацијентима од почетка пандемије па до данас. Поред рада у АРИ и ковид амбулантама доктори породичне медицине су од 1. августа до 20. октобра 2020. године уз испуњени анкетни епидемиолошки упитник прегледали 82.687 грађана, тачније у августу у амбулантама породичне медицине прегледано је 26.505 грађана, у септембру 32.227, а за првих двадесет дана октобра доктори породичне медицине су прегледали 23.955 грађана", саопштено је из ЈЗУ Дом здравља Бањалука

Начин рада у специјалистичким педијатријским амбулантама и у Служби породичне медицине

Специјалистичке педијатријске амбуланте раде у устаљеном режиму рада, гдје није потребно наручивање на прегледе изузев ако се ради о дјетету које је позитивно или ако су родитељи позитивни на корона вирус, а дијете долази због друге симптоматологије невезане за респираторне инфекције.

"Од 1. септембра 2020. године почела с радом и АРИ/COVID амбуланта за дјецу/ученике. У овој амбуланти се прегледају дјеца школског и предшколског узраста која имају симптоме акутних респираторних инфекција, тј. дјеца код којих постоји сумња да су позитивна на вирус корона. Дјецу са симптомима акутних респираторних инфекција потребно је обавезно наручити на преглед путем бројева телефона 051/247-347 и 066/112-180", напомињу из Дома здравља.

Подсјећају да се у Служби породичне медицине пацијенти путем телефона и електронске чекаонице (Е-чекаоница) наручују на прегледе код свог породичног љекара с повећаним бројем термина за преглед.

"Напомињемо да се у АРИ/COVID амбуланти пружају здравствене услуге ученицима средњих школа и одраслим пацијентима сумњивим или потврђеним на COVID-19 у периоду од седам до 20 часова. Након 20 часова пацијенти се јављају у Службу хитне медицинске помоћи", прецизирали су из ове установе.

Такође наводе да у АРИ амбуланти (амбуланти за акутне респираторне инфекције) здравствену услугу добијају пацијенти који буду упућени из амбуланти породичне медицине након проведеног тријажног процеса.

За ове пацијенте термин прегледа заказује медицинска сестра из тима породичне медицине у ком је пацијент регистрован, прецизира се у саопштењу.

Клинички критеријуми, наглашава се из Дома здравља, за упућивање  пацијента у АРИ/COVID амбуланту су: повишена тјелесна температура, кашаљ, диспнеја, краткоћа даха, општа слабост, главобоља, нагли губитак мириса или укуса или промјена укуса, рјеђе дигестивни симптоми мучнина, повраћање, пролив.

У АРИ амбуланти здравствену услугу добију пацијенти који буду упућени из амбуланти породичне медицине након проведеног тријажног поступка и контакти који су у кућној изолацији, а имају појаву симптома. За ове пацијенте термин прегледа заказује медицинска сестра из тима породичне медицине у ком је пацијент регистрован.

Сви пацијенти који се налазе у тешким акутним стањима и који су животно угрожени имају предност у односу на остале пацијенте којима је потребна услуга у амбулантама за акутне респираторне инфекције, те бивају одмах примљени, без претходног наручивања на преглед.

"У ковид амбуланта у насељу Долац пружају се здравствене услуге пацијентима код којих је потврђена инфекција узрокована вирусом Сарс-ЦоВ-2, а имају потребу за услугом примарног нивоа здравствене заштите. 

Радно вријеме ковид амбуланти је од осам до 16 часова сваким даном уз паузу у термину од 11.30 до 12.30, који је предвиђен за дезинфекцију простора.

У ковид амбулантама обавезно је наручивање пацијената путем тимова породичне медицине.

Клинички критерији за заказивање пацијената у ковид амбуланту су: погоршање клиничке слике код пацијената код којих је потврђена инфекција узрокована вирусом Сарс-ЦоВ-2 или потреба за услугама из области  гинекологије, Центра за заштиту менталног здравља и Одјељења за радиолошку и ултразвучну дијагностику код ових пацијената.

Пружање стоматолошких услуга за пацијенте позитивне на вирус САРС-ЦОВ-2 је обезбијеђено у стоматолошкој ковид амбуланти у Основној школи "Вук Стефановић Караџић". Пацијенти се за стоматолошке услуге могу наручити на бројеве телефона 051/247-362 и 065/357-638 уз претходну консултацију са стоматологом.

Установа ће и даље вршити реорганизацију и повећање капацитета амбуланти за респираторне инфекције, а све у складу с новонасталом епидемиолошком ситуацијом и наглим порастом броја лица која су заражена вирусом корона.

Такође, апелујему на грађане да поштују мјере и препоруке задате од стране Штаба за ванредне ситуације Владе Републике Српске како би се смањила могућност даљег пораста броја заражених лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана