Dom zdravlja Banjaluka: Sve službe u punom kapacitetu

G.S.
Dom zdravlja Banjaluka: Sve službe u punom kapacitetu

BANjALUKA - Sve službe Doma zdravlja Banjaluka počele su da pružaju usluge pacijentima u punom obimu, tj. sa sto odsto ljudskih i prostornih kapaciteta, poštujući epidemiološke preporuke donesene Zaključkom Vlade Republike Srpske o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera u veci s COVID-19, saopštenoje iz ove ustanove.

"Način organizacije i rada naše ustanove je u skladu s preporukama o organizovanju ARI ambulanti (ambulanti za akutne respiratorne infekcije) Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Sve zemlje u regionu su organizovale posebne ambulante i trijažne punktove za prihvat pacijenata s respiratornim tegobama i povišenom temperaturom kako bi spriječile širenje virusa među pacijentima i zdravstvenim radnicima", navedeno je u saopštenju.

Kako su precizirali, svi pacijenti koji se nalaze u akutnim stanjima i koji su životno ugroženi imaju prednost u odnosu na ostale pacijente kojima je potrebna usluga u bilo kojoj organizacionoj jedinici i ambulantama za akutne respiratorne infekcije, te da budu primljeni bez prethodnog naručivanja na pregled.

"Sve ambulante porodične medicine na područja grada Banjaluke dostupne su pacijentima od početka pandemije pa do danas. Pored rada u ARI i kovid ambulantama doktori porodične medicine su od 1. avgusta do 20. oktobra 2020. godine uz ispunjeni anketni epidemiološki upitnik pregledali 82.687 građana, tačnije u avgustu u ambulantama porodične medicine pregledano je 26.505 građana, u septembru 32.227, a za prvih dvadeset dana oktobra doktori porodične medicine su pregledali 23.955 građana", saopšteno je iz JZU Dom zdravlja Banjaluka

Način rada u specijalističkim pedijatrijskim ambulantama i u Službi porodične medicine

Specijalističke pedijatrijske ambulante rade u ustaljenom režimu rada, gdje nije potrebno naručivanje na preglede izuzev ako se radi o djetetu koje je pozitivno ili ako su roditelji pozitivni na korona virus, a dijete dolazi zbog druge simptomatologije nevezane za respiratorne infekcije.

"Od 1. septembra 2020. godine počela s radom i ARI/COVID ambulanta za djecu/učenike. U ovoj ambulanti se pregledaju djeca školskog i predškolskog uzrasta koja imaju simptome akutnih respiratornih infekcija, tj. djeca kod kojih postoji sumnja da su pozitivna na virus korona. Djecu sa simptomima akutnih respiratornih infekcija potrebno je obavezno naručiti na pregled putem brojeva telefona 051/247-347 i 066/112-180", napominju iz Doma zdravlja.

Podsjećaju da se u Službi porodične medicine pacijenti putem telefona i elektronske čekaonice (E-čekaonica) naručuju na preglede kod svog porodičnog ljekara s povećanim brojem termina za pregled.

"Napominjemo da se u ARI/COVID ambulanti pružaju zdravstvene usluge učenicima srednjih škola i odraslim pacijentima sumnjivim ili potvrđenim na COVID-19 u periodu od sedam do 20 časova. Nakon 20 časova pacijenti se javljaju u Službu hitne medicinske pomoći", precizirali su iz ove ustanove.

Takođe navode da u ARI ambulanti (ambulanti za akutne respiratorne infekcije) zdravstvenu uslugu dobijaju pacijenti koji budu upućeni iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog procesa.

Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine u kom je pacijent registrovan, precizira se u saopštenju.

Klinički kriterijumi, naglašava se iz Doma zdravlja, za upućivanje  pacijenta u ARI/COVID ambulantu su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, dispneja, kratkoća daha, opšta slabost, glavobolja, nagli gubitak mirisa ili ukusa ili promjena ukusa, rjeđe digestivni simptomi mučnina, povraćanje, proliv.

U ARI ambulanti zdravstvenu uslugu dobiju pacijenti koji budu upućeni iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog postupka i kontakti koji su u kućnoj izolaciji, a imaju pojavu simptoma. Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine u kom je pacijent registrovan.

Svi pacijenti koji se nalaze u teškim akutnim stanjima i koji su životno ugroženi imaju prednost u odnosu na ostale pacijente kojima je potrebna usluga u ambulantama za akutne respiratorne infekcije, te bivaju odmah primljeni, bez prethodnog naručivanja na pregled.

"U kovid ambulanta u naselju Dolac pružaju se zdravstvene usluge pacijentima kod kojih je potvrđena infekcija uzrokovana virusom Sars-CoV-2, a imaju potrebu za uslugom primarnog nivoa zdravstvene zaštite. 

Radno vrijeme kovid ambulanti je od osam do 16 časova svakim danom uz pauzu u terminu od 11.30 do 12.30, koji je predviđen za dezinfekciju prostora.

U kovid ambulantama obavezno je naručivanje pacijenata putem timova porodične medicine.

Klinički kriteriji za zakazivanje pacijenata u kovid ambulantu su: pogoršanje kliničke slike kod pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija uzrokovana virusom Sars-CoV-2 ili potreba za uslugama iz oblasti  ginekologije, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i Odjeljenja za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku kod ovih pacijenata.

Pružanje stomatoloških usluga za pacijente pozitivne na virus SARS-COV-2 je obezbijeđeno u stomatološkoj kovid ambulanti u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić". Pacijenti se za stomatološke usluge mogu naručiti na brojeve telefona 051/247-362 i 065/357-638 uz prethodnu konsultaciju sa stomatologom.

Ustanova će i dalje vršiti reorganizaciju i povećanje kapaciteta ambulanti za respiratorne infekcije, a sve u skladu s novonastalom epidemiološkom situacijom i naglim porastom broja lica koja su zaražena virusom korona.

Takođe, apelujemu na građane da poštuju mjere i preporuke zadate od strane Štaba za vanredne situacije Vlade Republike Srpske kako bi se smanjila mogućnost daljeg porasta broja zaraženih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana