Догодине 600 нових мјеста у вртићима

Илијана Божић
Догодине 600 нових мјеста у вртићима

БАЊАЛУКА - Градска управа расписала је тендер за другу фазу радова на новом дијелу вртића “Колибри” у Лазареву, вриједан милион КМ, да би током ове године био завршен, опремљен и стављен у функцију.

Нови дио вртића “Колибри” моћи ће да прими око 170 дјеце, а према плановима до краја године требало би да буде отворено укупно 600 нових мјеста у предшколским установама.

Из Градске управе су истакли да је истовремено расписана и набавка за опремање овог вртића, процијењене вриједности око 200.000 КМ.

- Будуће обданиште у Лазареву градиће се по фазама, с обзиром на то да је ријеч о великој инвестицији вриједној 1,5 милиона КМ. Прва фаза, вриједна 550.000 КМ, почела је половином прошле године и тече планираном динамиком - истакли су из Градске управе.

Из Одјељења за комуналне послове нагласили су да би објекат, у зависности од временских прилика, требало да буде стављен под кров на прољеће.

- До тада би требало да имамо изабраног извођача за другу фазу радова, која подразумијева грађевинско-занатске и инсталатерске радове те набавку намјештаја и опремање - рекли су у одјељењу.

Будући вртић у Лазареву заузимаће површину од 1.150 квадратних метара. 

- Постојећи вртић “Колибри”, тачније његов јужни дио са два тракта по четири јединице, изграђен је 2013. године. У настојању града да обезбиједи предшколско васпитање што већем броју дјеце, у току је и градња обданишта на Петрићевцу, у којем ће кутак пронаћи више од стотину малишана - истакли су из овог одјељења.

Нагласили су да је у плану и реконструкција објекта на Страчевици, који је раније користила Градска развојна агенција, а који ће бити претворен у вртић за смјештај око 50 дјеце. За ову годину је планирано додатно ширење система градских вртића. Кроз пројекат “Енергетска ефикасност у јавним зградама” у плану је обнова још два забавишта за најмлађе.

 

Куљани 

Из Одјељења за комуналне послове су нагласили да су на листи приоритета први Куљани, гдје би нови вртић требало да настане у објекту старе школе.

- У плану је и пренамјена градског простора у Обилићеву, који ће бити претворен у забавиште те обнова објекта који се налази поред недавно обновљеног вртића “Јежева кућица”, а који је некада користило Удружење “Дуга” - саопштили су из Одјељења и додали да се ради и на припреми изградње још два обданишта - у Врбањи и Алеји центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана