Dogodine 600 novih mjesta u vrtićima

Ilijana Božić
Dogodine 600 novih mjesta u vrtićima

BANjALUKA - Gradska uprava raspisala je tender za drugu fazu radova na novom dijelu vrtića “Kolibri” u Lazarevu, vrijedan milion KM, da bi tokom ove godine bio završen, opremljen i stavljen u funkciju.

Novi dio vrtića “Kolibri” moći će da primi oko 170 djece, a prema planovima do kraja godine trebalo bi da bude otvoreno ukupno 600 novih mjesta u predškolskim ustanovama.

Iz Gradske uprave su istakli da je istovremeno raspisana i nabavka za opremanje ovog vrtića, procijenjene vrijednosti oko 200.000 KM.

- Buduće obdanište u Lazarevu gradiće se po fazama, s obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji vrijednoj 1,5 miliona KM. Prva faza, vrijedna 550.000 KM, počela je polovinom prošle godine i teče planiranom dinamikom - istakli su iz Gradske uprave.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naglasili su da bi objekat, u zavisnosti od vremenskih prilika, trebalo da bude stavljen pod krov na proljeće.

- Do tada bi trebalo da imamo izabranog izvođača za drugu fazu radova, koja podrazumijeva građevinsko-zanatske i instalaterske radove te nabavku namještaja i opremanje - rekli su u odjeljenju.

Budući vrtić u Lazarevu zauzimaće površinu od 1.150 kvadratnih metara. 

- Postojeći vrtić “Kolibri”, tačnije njegov južni dio sa dva trakta po četiri jedinice, izgrađen je 2013. godine. U nastojanju grada da obezbijedi predškolsko vaspitanje što većem broju djece, u toku je i gradnja obdaništa na Petrićevcu, u kojem će kutak pronaći više od stotinu mališana - istakli su iz ovog odjeljenja.

Naglasili su da je u planu i rekonstrukcija objekta na Stračevici, koji je ranije koristila Gradska razvojna agencija, a koji će biti pretvoren u vrtić za smještaj oko 50 djece. Za ovu godinu je planirano dodatno širenje sistema gradskih vrtića. Kroz projekat “Energetska efikasnost u javnim zgradama” u planu je obnova još dva zabavišta za najmlađe.

 

Kuljani 

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su naglasili da su na listi prioriteta prvi Kuljani, gdje bi novi vrtić trebalo da nastane u objektu stare škole.

- U planu je i prenamjena gradskog prostora u Obilićevu, koji će biti pretvoren u zabavište te obnova objekta koji se nalazi pored nedavno obnovljenog vrtića “Ježeva kućica”, a koji je nekada koristilo Udruženje “Duga” - saopštili su iz Odjeljenja i dodali da se radi i na pripremi izgradnje još dva obdaništa - u Vrbanji i Aleji centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana