Додиг: Угоститељске баште уз зграду позоришта морају бити срушене, а град хоће да их легализује

Срна
Додиг: Угоститељске баште уз зграду позоришта морају бити срушене, а град хоће да их легализује

БАЊАЛУКА - Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг рекла је данас у Бањалуци да су угоститељски објекти – баште која се налазе уз зграду овог позоришта саграђени илегално, да немају потребне дозволе.

Додигова је на конференцији за новинаре испред зграде Народног позоришта Републике Српске, која је национални споменик у БиХ, рекла да би двије угоститељске баште требало да буду уклоњене, позивајући се на одлуку Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске.

Она је додала да угоститељске баште немају потребне дозволе, да су дијелом прикључене на комуналну инфраструктуру позоришта, као и да су уговори са закупцем вишеструко економски штетни.

Додигова каже да и поред тога нема реакције других институција, а Градска управа Бањалука покренула је процес њихове легализације.

Она је рекла да стаклена башта у Улици бана Милосављевића нема употребну дозволу и да је локал прикључен на све комуналне прикључке Народног позоришта Републике Српске.

Додигова је навела да закупац за 350 метара квадратних плаћа закупнину од 1.200 КМ, што није довољно ни за плаћање гријања, које за рачун угоститеља плаћа управо Народно позориште Републике Српске.

Она је рекла да је Градска управа Бањалука у мају ове године издала употребну дозволу за једну башту иако објекат нема комуналну сагласност и прикључен је на комуналну инфраструктуру Народног позоришта.

Додигова је додала да је локал у Улици краља Петра Првог Карађорђевића у потпуности наслоњен на зграду Народног позоришта, те да је оштећен дио темеља и фасаде и почињена ненадокнадива штета.

-(Национални) споменик је осакаћен и питање је да ли се може довести у првобитно стање. Угоститељски објекат мора имати своје комуналне сагласности, технички пријем није добро извршен. Нажалост, добили смо информације да је објекат, такође, у поступку легализације - рекла је Додигова.

Она је навела да је Завод за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске утврдио да треба да се уклоне све непримјерене интервенције на објекту урађене након доношења одлуке о проглашењу овог објекта за историјски споменик, односно доградња објекта на југоисточној и југозападној страни (двије баште), рекламни панои и интервенције на кровним терасама објекта.

Додигова је истакла да је Народно позориште Републике Српске упознало Кабинет градоначелника и администрацију у Бањалуци о ставу Завода којим се све досадашње сагласности и стручна мишљења у вези са доградњама и надоградњама, стављају ван снаге, што се упорно игнорише.

Она је рекла да угоститељским објектима управља закупац који је потписао више штетних анекса уговора са овом установом, на основу којих се Народном позоришту причињава знатна финансијска штета.

Уговоре је потписао бивши директор Народног позоришта Ненад Новаковић.

Додигова је на функцију директора именована у марту 2020. године и каже да јој је био потребан одређени период да све сагледа и да добије уговоре са закупцем.

Она наводи да је уговоре бивши директор Народног позоришта крио и од Управног одбора позоришта.

-Ја имам обавезу да штитим овај споменик - истакла је директор Народног позоришта Републике Српске и подсјетила на изјаву актуелног градоначелника Бањалуке из 2017. године да су спорне угоститељске баште ругло града.

Она је истакла да ће инсистирати на томе да одговарају сви појединци који су починили овај немар према најзначајнијој институцији културе.
Аткивиста организације „Рестарт Српска“ Мирко Комљеновић рекао је да се директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг обратила овој организацији по питању проблема илегалних угоститељских објеката уз зграду Народног позориште Српске, јер је предсједник ове организације Стефан Благић први писао о овој теми и како би заједно алармирали јавност и упознали је о криминалу који се дешава.

-Нас из „Рестарта“ не интересује ко је члан које партије, него какве идеје спроводи у дјела, а ово је дефинитивно нешто што треба да подржимо. Ово је наше, Народно позориште које ми бранимо овдје, односно указујемо на криминал у њему - рекао је Комљеновић на конференцији за новинаре испред зграде позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана