Dodig: Ugostiteljske bašte uz zgradu pozorišta moraju biti srušene, a grad hoće da ih legalizuje

Srna
Dodig: Ugostiteljske bašte uz zgradu pozorišta moraju biti srušene, a grad hoće da ih legalizuje

BANjALUKA - Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je danas u Banjaluci da su ugostiteljski objekti – bašte koja se nalaze uz zgradu ovog pozorišta sagrađeni ilegalno, da nemaju potrebne dozvole.

Dodigova je na konferenciji za novinare ispred zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske, koja je nacionalni spomenik u BiH, rekla da bi dvije ugostiteljske bašte trebalo da budu uklonjene, pozivajući se na odluku Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Ona je dodala da ugostiteljske bašte nemaju potrebne dozvole, da su dijelom priključene na komunalnu infrastrukturu pozorišta, kao i da su ugovori sa zakupcem višestruko ekonomski štetni.

Dodigova kaže da i pored toga nema reakcije drugih institucija, a Gradska uprava Banjaluka pokrenula je proces njihove legalizacije.

Ona je rekla da staklena bašta u Ulici bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu i da je lokal priključen na sve komunalne priključke Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Dodigova je navela da zakupac za 350 metara kvadratnih plaća zakupninu od 1.200 KM, što nije dovoljno ni za plaćanje grijanja, koje za račun ugostitelja plaća upravo Narodno pozorište Republike Srpske.

Ona je rekla da je Gradska uprava Banjaluka u maju ove godine izdala upotrebnu dozvolu za jednu baštu iako objekat nema komunalnu saglasnost i priključen je na komunalnu infrastrukturu Narodnog pozorišta.

Dodigova je dodala da je lokal u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u potpunosti naslonjen na zgradu Narodnog pozorišta, te da je oštećen dio temelja i fasade i počinjena nenadoknadiva šteta.

-(Nacionalni) spomenik je osakaćen i pitanje je da li se može dovesti u prvobitno stanje. Ugostiteljski objekat mora imati svoje komunalne saglasnosti, tehnički prijem nije dobro izvršen. Nažalost, dobili smo informacije da je objekat, takođe, u postupku legalizacije - rekla je Dodigova.

Ona je navela da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske utvrdio da treba da se uklone sve neprimjerene intervencije na objektu urađene nakon donošenja odluke o proglašenju ovog objekta za istorijski spomenik, odnosno dogradnja objekta na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani (dvije bašte), reklamni panoi i intervencije na krovnim terasama objekta.

Dodigova je istakla da je Narodno pozorište Republike Srpske upoznalo Kabinet gradonačelnika i administraciju u Banjaluci o stavu Zavoda kojim se sve dosadašnje saglasnosti i stručna mišljenja u vezi sa dogradnjama i nadogradnjama, stavljaju van snage, što se uporno ignoriše.

Ona je rekla da ugostiteljskim objektima upravlja zakupac koji je potpisao više štetnih aneksa ugovora sa ovom ustanovom, na osnovu kojih se Narodnom pozorištu pričinjava znatna finansijska šteta.

Ugovore je potpisao bivši direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković.

Dodigova je na funkciju direktora imenovana u martu 2020. godine i kaže da joj je bio potreban određeni period da sve sagleda i da dobije ugovore sa zakupcem.

Ona navodi da je ugovore bivši direktor Narodnog pozorišta krio i od Upravnog odbora pozorišta.

-Ja imam obavezu da štitim ovaj spomenik - istakla je direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske i podsjetila na izjavu aktuelnog gradonačelnika Banjaluke iz 2017. godine da su sporne ugostiteljske bašte ruglo grada.

Ona je istakla da će insistirati na tome da odgovaraju svi pojedinci koji su počinili ovaj nemar prema najznačajnijoj instituciji kulture.
Atkivista organizacije „Restart Srpska“ Mirko Komljenović rekao je da se direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig obratila ovoj organizaciji po pitanju problema ilegalnih ugostiteljskih objekata uz zgradu Narodnog pozorište Srpske, jer je predsjednik ove organizacije Stefan Blagić prvi pisao o ovoj temi i kako bi zajedno alarmirali javnost i upoznali je o kriminalu koji se dešava.

-Nas iz „Restarta“ ne interesuje ko je član koje partije, nego kakve ideje sprovodi u djela, a ovo je definitivno nešto što treba da podržimo. Ovo je naše, Narodno pozorište koje mi branimo ovdje, odnosno ukazujemo na kriminal u njemu - rekao je Komljenović na konferenciji za novinare ispred zgrade pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana