Добровољни даваоци јачи од короне

Александар Стојановић
Добровољни даваоци јачи од короне

БАЊАЛУКА - Упркос пандемији вируса корона и немогућности организовања акција групних донирања крви, захваљујући даваоцима који годинама добровољно дарују крв, залихе “течности која живот значи” у Заводу за трансфузијску медицину су на задовољавајућем нивоу.

Због “ковида 19” многе акције давања крви су отказане, истовремено се смањила и потражњу крви у болницама, јер су многе операције, које нису биле хитне, отказане.

- Ситуација се поправља и тренутно се у свим трансфузиолошким службама Завода организују акције добровољног давања крви. Недавно смо имали и дводневну акцију у којој су учествовали припадници МУП-а са подручја града Бањалука који су дали 108 доза крви.  Треба напоменути да, упркос акцијама добровољног давања крви које су биле од велике помоћи Заводу, крв има кратак рок трајања те је стога потребно да се залихе непрестано обнављају. Зато апелујемо на све здраве, пунољетне суграђане да дођу у трансфузиолошку службу, без обзира на крвну групу и дају драгоцјену течност – казала је шеф службе за прикупљање крви  Веселка Ћејић.

Као и у свим другим институцијама, епидемиолошка ситуација и мјере које су на снази, утицале су и на функционисање Завода, због чега су уведене додатне процедуре.

- За добровољне даваоце крви су имплементирани додатни критеријуми, како би обезбиједили довољне количине безбједне крви за трансфузиолошко лијечење пацијената у РС. Између осталог, крв се не узима од добровољних давалаца крви који су у посљедњих 28 дана путовали изван РС, као и ако су били у контакту са особама које су заражене или се налазе у самоизолацији. Захтјев да добровољни давалац буде здрав, да није прехлађен или има повишену температуру, постојао је и прије ове ситуације, мада сада посебно наглашавамо наведене критеријуме за добровољно давање крв свим потенцијалним даваоцима – казала је Ћејићева и додала да се у просторијама Завода поштују обавезне мјере социјалног дистанцирања, дезинфиковања обуће и руку, ношења заштитних маски и рукавица те мјерења температуре даваоцима.

Даваоци

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, без обзира на пол, старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца.

- Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму – казали су из Завода за трансфузијску медицину РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана