Dobrovoljni davaoci jači od korone

Aleksandar Stojanović
Dobrovoljni davaoci jači od korone

BANjALUKA - Uprkos pandemiji virusa korona i nemogućnosti organizovanja akcija grupnih doniranja krvi, zahvaljujući davaocima koji godinama dobrovoljno daruju krv, zalihe “tečnosti koja život znači” u Zavodu za transfuzijsku medicinu su na zadovoljavajućem nivou.

Zbog “kovida 19” mnoge akcije davanja krvi su otkazane, istovremeno se smanjila i potražnju krvi u bolnicama, jer su mnoge operacije, koje nisu bile hitne, otkazane.

- Situacija se popravlja i trenutno se u svim transfuziološkim službama Zavoda organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi. Nedavno smo imali i dvodnevnu akciju u kojoj su učestvovali pripadnici MUP-a sa područja grada Banjaluka koji su dali 108 doza krvi.  Treba napomenuti da, uprkos akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje su bile od velike pomoći Zavodu, krv ima kratak rok trajanja te je stoga potrebno da se zalihe neprestano obnavljaju. Zato apelujemo na sve zdrave, punoljetne sugrađane da dođu u transfuziološku službu, bez obzira na krvnu grupu i daju dragocjenu tečnost – kazala je šef službe za prikupljanje krvi  Veselka Ćejić.

Kao i u svim drugim institucijama, epidemiološka situacija i mjere koje su na snazi, uticale su i na funkcionisanje Zavoda, zbog čega su uvedene dodatne procedure.

- Za dobrovoljne davaoce krvi su implementirani dodatni kriterijumi, kako bi obezbijedili dovoljne količine bezbjedne krvi za transfuziološko liječenje pacijenata u RS. Između ostalog, krv se ne uzima od dobrovoljnih davalaca krvi koji su u posljednjih 28 dana putovali izvan RS, kao i ako su bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji. Zahtjev da dobrovoljni davalac bude zdrav, da nije prehlađen ili ima povišenu temperaturu, postojao je i prije ove situacije, mada sada posebno naglašavamo navedene kriterijume za dobrovoljno davanje krv svim potencijalnim davaocima – kazala je Ćejićeva i dodala da se u prostorijama Zavoda poštuju obavezne mjere socijalnog distanciranja, dezinfikovanja obuće i ruku, nošenja zaštitnih maski i rukavica te mjerenja temperature davaocima.

Davaoci

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, bez obzira na pol, starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

- Krv ne treba da daju ljudi koji trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu – kazali su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana