До новца само кроз пројекте

Весна Поповић
До новца само кроз пројекте

Бањалука - За удружења грађана од идуће године биће уведен нови начин финансирања, који предвиђа расподјелу буџетских средстава само на основу достављених пројеката, умјесто фиксних износа новца, које је до сада добијао невладин сектор.

Ово је потврдио "Гласу Српске" начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Раденко Ђурица и додао да ће почетком идуће године бити објављен јавни конкурс за утврђивање статуса удружења од интереса за град за период од 2014. до 2016. године.

- Конкурс означава промјену политике града у односу на начин финансирања или суфинансирања овог сектора у сљедећих неколико година, али и ревизију њихових активности - објаснио је Ђурица.

Истакао је да ће овај конкурс показати стварно стање и које то невладине организације и удружења озбиљно приступају развоју Бањалуке.

- Велики број њих нема никакву комуникацију са градском администрацијом, као да и не постоје. На овај начин ћемо раздвојити оне који раде од оних који не раде - навео је Ђурица и додао да ће се ревизија односити и на 47 удружења од интереса за Бањалуку.

Нагласио је да већина удружења користи просторије града без накнаде, а при том гомилају дугове за ПДВ и режије, иако је њихова обавеза да то плаћају.

- Због њихове неодговорности, град је по основу ових дуговања у минусу од 500.000 КМ и већ су послате опомене. Темпо, којим буду измиривали обавезе, показаће ко је за сарадњу и ко ће моћи да користи градске просторије, а они који не буду измиривали своје обавезе, неће више добијати средства града - прецизирао је Ђурица.

Извршни директор ХО "Партнер" Вања Чолић је рекла да, као удружење од интереса за град, већ неколико година имају интензивне контроле рада и коришћења простора.

- Ми смо за то да се направи селекција ко шта ради, јер постоји велики број НВО и удружења који се баве свим и свачим - навела је Чолићева.

Координатор активности удружења ОЦ "Здраво да сте" Сњежана Благојевић је рекла да су од града у овој години добили 10.000 КМ, што је недовољно за њихове потребе.

- То се одражава на наш рад, јер смо морали да откажемо неке активности. Сматрамо да заслужујемо статус удружења од интереса за град - прецизирала је Благојевићева.

Средства

Другим овогодишњим ребалансом буџета града за финансирање хуманитарних организација планирана су средства у износу од 608.000 марака, за удружења грађана 63.000 КМ, а за пројекте НВО и удружења грађана 30.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана