До е-дозволе уз неколико кликова

Илијана Божић
До е-дозволе уз неколико кликова

БАЊАЛУКА - Пилот-пројекат електронске грађевинске дозволе требало би да почне 1. јануара идуће године, у оквиру развоја концепта “паметног града”.

Најавио је ово градоначелник Игор Радојичић у четвртак током предавања на стручном симпозијуму “Енергетска ефикасност - ЕНЕФ” и додао да пилот-пројекат електронске грађевинске дозволе представља веома захтјеван подухват са много отворених питања.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић казао је за “Глас Српске” да је прије скоро двије године уведен једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола, што је представљало прву фазу реализације пројекта електронске грађевинске дозволе. 

- То је био први корак гдје смо свели све послове на један шалтер. Наредни корак је електронска грађевинска дозвола.

Реализација овог пројекта не зависи само од нас, него и од представника Свјетске банке (ИФЦ), који донирају сервер и софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола - рекао је Станаревић.

Он је нагласио да Закон о уређењу простора и грађењу РС налаже да буде донесена уредба о електронском поступку, размјени и одабиру докумената и података којима би се требало одредити ко су корисници софтвера, форма у којој је документ достављен, као и начин обрачуна и плаћања накнаде и таксе. 

- У издавање електронске грађевинске дозволе укључено је седам одјељења Градске управе. Систем ће бити поједностављен тако што ће особа која израђује пројекат за инвеститора, на основу сагласности, моћи директно да поднесе захтјев за издавање дозволе. Пројекат, ревизија, сагласности и све остало подносиће се електронски - рекао је Станаревић.

Додао је да ће у прелазном периоду постојати могућност предавања захтјева електронски и штампано, да би се постепено прелазило на електронски систем.

Према његовим ријечима, носиоци пројекта су Министарство за просторно уређење, локалне заједнице РС, јавна предузећа и грађани.
Власник грађевинске фирме “Арагоста инвест” Вељко Јарић истакао је да ће електронски поступак поједноставити процедуру.

- То ће доста убрзати процес и омогућити нам да електронски достављамо ЗК улошке, посједовне листове и осталу неопходну документацију. Нећемо морати да овјеравамо документа, него ћемо их директно достављати - рекао је Јарић.

 

Дигитализација

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је у току дигитализација рада Скупштине града, што подразумијева потпуни прелазак на електронску доставу материјала за сједнице и електронско праћење рада Скупштине.

- Трећи велики пројекат је успостављење комуникацијског центра у граду, гдје ће грађани све обједињене информације моћи добити на једном мјесту - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана