Do e-dozvole uz nekoliko klikova

Ilijana Božić
Do e-dozvole uz nekoliko klikova

BANjALUKA - Pilot-projekat elektronske građevinske dozvole trebalo bi da počne 1. januara iduće godine, u okviru razvoja koncepta “pametnog grada”.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić u četvrtak tokom predavanja na stručnom simpozijumu “Energetska efikasnost - ENEF” i dodao da pilot-projekat elektronske građevinske dozvole predstavlja veoma zahtjevan poduhvat sa mnogo otvorenih pitanja.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević kazao je za “Glas Srpske” da je prije skoro dvije godine uveden jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola, što je predstavljalo prvu fazu realizacije projekta elektronske građevinske dozvole. 

- To je bio prvi korak gdje smo sveli sve poslove na jedan šalter. Naredni korak je elektronska građevinska dozvola.

Realizacija ovog projekta ne zavisi samo od nas, nego i od predstavnika Svjetske banke (IFC), koji doniraju server i softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola - rekao je Stanarević.

On je naglasio da Zakon o uređenju prostora i građenju RS nalaže da bude donesena uredba o elektronskom postupku, razmjeni i odabiru dokumenata i podataka kojima bi se trebalo odrediti ko su korisnici softvera, forma u kojoj je dokument dostavljen, kao i način obračuna i plaćanja naknade i takse. 

- U izdavanje elektronske građevinske dozvole uključeno je sedam odjeljenja Gradske uprave. Sistem će biti pojednostavljen tako što će osoba koja izrađuje projekat za investitora, na osnovu saglasnosti, moći direktno da podnese zahtjev za izdavanje dozvole. Projekat, revizija, saglasnosti i sve ostalo podnosiće se elektronski - rekao je Stanarević.

Dodao je da će u prelaznom periodu postojati mogućnost predavanja zahtjeva elektronski i štampano, da bi se postepeno prelazilo na elektronski sistem.

Prema njegovim riječima, nosioci projekta su Ministarstvo za prostorno uređenje, lokalne zajednice RS, javna preduzeća i građani.
Vlasnik građevinske firme “Aragosta invest” Veljko Jarić istakao je da će elektronski postupak pojednostaviti proceduru.

- To će dosta ubrzati proces i omogućiti nam da elektronski dostavljamo ZK uloške, posjedovne listove i ostalu neophodnu dokumentaciju. Nećemo morati da ovjeravamo dokumenta, nego ćemo ih direktno dostavljati - rekao je Jarić.

 

Digitalizacija

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je u toku digitalizacija rada Skupštine grada, što podrazumijeva potpuni prelazak na elektronsku dostavu materijala za sjednice i elektronsko praćenje rada Skupštine.

- Treći veliki projekat je uspostavljenje komunikacijskog centra u gradu, gdje će građani sve objedinjene informacije moći dobiti na jednom mjestu - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana