Дневни центри за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју и даље под кључем

Илијана Божић
Дневни центри за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју и даље под кључем

БАЊАЛУКА - Дневни центри за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју и лицима са инвалидитетом тренутно су у кризи с обзиром на то да су затворени мјесецима због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Рекла је ово за “Глас Српске” предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и лица са инвалидитетом “Моја лука” Гордана Адамовић и додала да још немају дозволу за почетак рада. 

- Будући да је Центар за социјални рад одгодио реализацију уговора због тренутне ситуације под знаком питања је наш даљи рад. Нисмо добили званичан акт да су уговори раскинути али немамо ни уплата што је забрињавајуће. Дневни центри почели да раде 2005. године и много смо се трудили да то заживи и да опстаје у мјешовитом систему финансирања - рекла је Адамовићева. Нагласила је да град не сноси све трошкове у финансирању ових центара.

- Дневни центри се боре да обезбиједе новац пројектима, јер је ријеч о непрофитним организацијама. Како је наступила ова ситуација и како је уговор одгођен, под знаком питања нам је даљи рад јер имамо и запослене. Дневни центри су омогућавали да дјеца изађу из куће и да родитељи могу да раде. Недавно смо имали састанак са замјеником градоначелника Срђаном Амиџићем те очекујемо кроз који дан коначни став Градске управе - рекла је Адамовићева и додала да је фокус састанка у Градској управи био на раду и даљем финансирању ових центара.

Седам градских дневних центара потписало су недавно Меморандум о разумијевању и сарадњи, чији је циљ одржати и унаприједити ниво услуга како корисници у тешким периодима не би били запостављени. Директор Удружења “Нова генерација” Саша Рисојевић рекао је да је овај споразум значајан јер подразумијева сарадњу, реализацију пројеката као и заједнички наступ код донатора.

Директорица УГ “Дјеца свјетлости” Мирјана Којић истакла је да су представници удружења жељели да у ванредним околностима заузму заједнички став према институцијама.                                                                       

- Тражимо начин да ријешимо проблем исплата плата радницима, јер нисмо добили средства од донатора. Чекамо и одлуку за почетак рада јер још немамо директан контакт са корисницима. Родитељи нам се јављају, морају кренути на посао, а немају гдје да оставе дјецу. Корисници су навикли на своје дневне активности па им све ово тешко пада - рекла је Којићева.

“Дајте нам шансу - Звјездице”

Директорица Центра “Дајте нам шансу - Звјездице” Жељка Перишић-Нинковић казала је да је ово први пут да  организације које пружају услуге Дневног центра потпишу споразум на нивоу града.                                                                                                            

- Ово ће много значити нашим корисницима јер су они и иначе изолована категорија. Стога смо се трудили да организујемо онлајн радионице које су подразумијевале фолклор, разне вјежбе, психолошку подршку и укључења логопеда - рекла је Перишић-Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана