Dnevni centri za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i dalje pod ključem

Ilijana Božić
Dnevni centri za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i dalje pod ključem

BANjALUKA - Dnevni centri za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i licima sa invaliditetom trenutno su u krizi s obzirom na to da su zatvoreni mjesecima zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom “Moja luka” Gordana Adamović i dodala da još nemaju dozvolu za početak rada. 

- Budući da je Centar za socijalni rad odgodio realizaciju ugovora zbog trenutne situacije pod znakom pitanja je naš dalji rad. Nismo dobili zvaničan akt da su ugovori raskinuti ali nemamo ni uplata što je zabrinjavajuće. Dnevni centri počeli da rade 2005. godine i mnogo smo se trudili da to zaživi i da opstaje u mješovitom sistemu finansiranja - rekla je Adamovićeva. Naglasila je da grad ne snosi sve troškove u finansiranju ovih centara.

- Dnevni centri se bore da obezbijede novac projektima, jer je riječ o neprofitnim organizacijama. Kako je nastupila ova situacija i kako je ugovor odgođen, pod znakom pitanja nam je dalji rad jer imamo i zaposlene. Dnevni centri su omogućavali da djeca izađu iz kuće i da roditelji mogu da rade. Nedavno smo imali sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Srđanom Amidžićem te očekujemo kroz koji dan konačni stav Gradske uprave - rekla je Adamovićeva i dodala da je fokus sastanka u Gradskoj upravi bio na radu i daljem finansiranju ovih centara.

Sedam gradskih dnevnih centara potpisalo su nedavno Memorandum o razumijevanju i saradnji, čiji je cilj održati i unaprijediti nivo usluga kako korisnici u teškim periodima ne bi bili zapostavljeni. Direktor Udruženja “Nova generacija” Saša Risojević rekao je da je ovaj sporazum značajan jer podrazumijeva saradnju, realizaciju projekata kao i zajednički nastup kod donatora.

Direktorica UG “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić istakla je da su predstavnici udruženja željeli da u vanrednim okolnostima zauzmu zajednički stav prema institucijama.                                                                       

- Tražimo način da riješimo problem isplata plata radnicima, jer nismo dobili sredstva od donatora. Čekamo i odluku za početak rada jer još nemamo direktan kontakt sa korisnicima. Roditelji nam se javljaju, moraju krenuti na posao, a nemaju gdje da ostave djecu. Korisnici su navikli na svoje dnevne aktivnosti pa im sve ovo teško pada - rekla je Kojićeva.

“Dajte nam šansu - Zvjezdice”

Direktorica Centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić-Ninković kazala je da je ovo prvi put da  organizacije koje pružaju usluge Dnevnog centra potpišu sporazum na nivou grada.                                                                                                            

- Ovo će mnogo značiti našim korisnicima jer su oni i inače izolovana kategorija. Stoga smo se trudili da organizujemo onlajn radionice koje su podrazumijevale folklor, razne vježbe, psihološku podršku i uključenja logopeda - rekla je Perišić-Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana