Дневни центар “Мозаика пријатељства” поновно отворио врата: Сигурна лука за бескућнике

Маја Станојевић
Дневни центар “Мозаика пријатељства” поновно отворио врата: Сигурна лука за бескућнике

БАЊАЛУКА - Дневни центар хуманитарног удружења “Мозаика пријатељства” након попуштања епидемиолошких мјера због пандемије вируса корона поново је отворио своја врата суграђанима који немају кров над главом.

Предсједник Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић рекао је за “Глас Српске” да најугроженији Бањалучани имају могућност да се у периоду од осам до 16 часова одморе и искористе неке услуге које нуди овај дневни центар уз поштовање важећих епидемиолошких мјера против вируса корона.

- Дневни центар тренутно ради у посебним условима, с циљем спречавања ширења вируса корона. У овој ситуацији корисницима можемо понудити одмор, кафу, чај и сендвич, док ће храну из наше јавне кухиње и даље добијати само путем шалтера - казао је Субашић.

Према његовим ријечима, рад овог центра био је заустављен на дужи период због пандемије вируса корона, али се сада полако враћа у функцију.

Субашић је позвао све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, донирају прехрамбене намирнице, јер су залихе хране на измаку.

- Недостаје нам свега, јер свакодневно правимо велики број оброка за социјално угрожене, а залихе су истрошене. Током васкршњих празника подијелили смо много пакета те нам је свака помоћ заиста добродошла - рекао је Субашић.

Нагласио је да је ситуација веома тешка те да људи добре воље могу да донирају неопходне намирнице попут макарона, пасуља, уља, риже, купуса и меса. Према његовим ријечима, радови на реконструкцији јавне кухиње почели су прије три мјесеца и још трају, а у плану је и реконструкција јавног купатила.

- Јавна кухиња је увелико опремљена и радови су углавном при крају. Планирамо да поставимо нова улазна врата, а очекујемо и помоћ Нове банке у реновирању. Очекујемо и да ће нам донирати полице за кухињу - изјавио је Субашић.

Одјећа

Захваљујући многобројним хуманистима завршена је још једна акција у организацији “Мозаика пријатељства”.

- Половна гардероба и обућа коју прикупљамо у контејнерима за сиромашне подијељена је нашим корисницима у граду и околним селима. Овај пут смо обухватили и дијелове Бањалуке попут Мањаче, Стричића, Мишиног Хана, Поткозарја и других мјеста да би и ови корисници добили нашу помоћ - казао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана