Dnevni centar “Mozaika prijateljstva” ponovno otvorio vrata: Sigurna luka za beskućnike

Maja Stanojević
Dnevni centar “Mozaika prijateljstva” ponovno otvorio vrata: Sigurna luka za beskućnike

BANjALUKA - Dnevni centar humanitarnog udruženja “Mozaika prijateljstva” nakon popuštanja epidemioloških mjera zbog pandemije virusa korona ponovo je otvorio svoja vrata sugrađanima koji nemaju krov nad glavom.

Predsjednik Humanitarnog udruženja “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić rekao je za “Glas Srpske” da najugroženiji Banjalučani imaju mogućnost da se u periodu od osam do 16 časova odmore i iskoriste neke usluge koje nudi ovaj dnevni centar uz poštovanje važećih epidemioloških mjera protiv virusa korona.

- Dnevni centar trenutno radi u posebnim uslovima, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. U ovoj situaciji korisnicima možemo ponuditi odmor, kafu, čaj i sendvič, dok će hranu iz naše javne kuhinje i dalje dobijati samo putem šaltera - kazao je Subašić.

Prema njegovim riječima, rad ovog centra bio je zaustavljen na duži period zbog pandemije virusa korona, ali se sada polako vraća u funkciju.

Subašić je pozvao sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju prehrambene namirnice, jer su zalihe hrane na izmaku.

- Nedostaje nam svega, jer svakodnevno pravimo veliki broj obroka za socijalno ugrožene, a zalihe su istrošene. Tokom vaskršnjih praznika podijelili smo mnogo paketa te nam je svaka pomoć zaista dobrodošla - rekao je Subašić.

Naglasio je da je situacija veoma teška te da ljudi dobre volje mogu da doniraju neophodne namirnice poput makarona, pasulja, ulja, riže, kupusa i mesa. Prema njegovim riječima, radovi na rekonstrukciji javne kuhinje počeli su prije tri mjeseca i još traju, a u planu je i rekonstrukcija javnog kupatila.

- Javna kuhinja je uveliko opremljena i radovi su uglavnom pri kraju. Planiramo da postavimo nova ulazna vrata, a očekujemo i pomoć Nove banke u renoviranju. Očekujemo i da će nam donirati police za kuhinju - izjavio je Subašić.

Odjeća

Zahvaljujući mnogobrojnim humanistima završena je još jedna akcija u organizaciji “Mozaika prijateljstva”.

- Polovna garderoba i obuća koju prikupljamo u kontejnerima za siromašne podijeljena je našim korisnicima u gradu i okolnim selima. Ovaj put smo obuhvatili i dijelove Banjaluke poput Manjače, Stričića, Mišinog Hana, Potkozarja i drugih mjesta da bi i ovi korisnici dobili našu pomoć - kazao je Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana