Дјечији хор “Врапчићи” спрема албум и прославу 30 година постојања: “Нова пјесмарица” увеличаће јубилеј

Јелена Танацковић
Дјечији хор “Врапчићи” спрема албум и прославу 30 година постојања: “Нова пјесмарица” увеличаће јубилеј

БАЊАЛУКА - Добро познатим музичким мелодијама, од којих машта затрепери и срце заигра, “Врапчићи” годинама увесељавају малишане, али и оне старије, а ове године најпознатији бањалучки вокални ансамбл за најмлађе слави 30 година постојања и тим поводом спремају албум “Нова пјесмарица”.

Умилни гласови, обојени искреним дјечијим емоцијама и овај пут дали су све од себе да пјесмарица обилује веселим тоновима и музичком магијом коју публици планирају да представе за прославу јубилеја.

Руководилац дјечијег хора “Врапчићи” Бранислав Ђаковић казао је за “Глас Српске” да због погоршане епидемиолошке ситуације још не знају када ће одржати велики концерт на који планирају да позову бројне госте.

Ђаковић је истакао да је њихов труд, рад и квалитет препознало Министарство просвјете и културе РС те да су генерације ђака испратиле школске уџбенике уз пјесмице “ Врапчића”.

- Својим дјеловањем дајемо допринос дјечијем стваралаштву и наш хор на тај начин жели да обиљежи 30 година постојања. Одобрењем министарства “Нова пјесмарица” наћи ће се у уџбеницима музичких култура у основним школама, што нам је додатна афирмација, јер школске представе скоро никада не прођу без једне наше пјесме и кореографије - поносно је рекао Ђаковић.

Иза “Врапчића” је 17 објављених издања и више од стотину ауторских пјесмица, кореографија и мноштво спотова, а о њиховом раду свједоче многобројне награде које су подстрек за будућност.

Хор чине дјеца узраста од три до дванаест година, а према досадашњој евиденцији, у њему је пјевало око 2.500 чланова.

- Музика даје емоцију, а дјеци много значи сценски наступ и учешћем у хору постају самоувјеренија међу својим пријатељима и у цијелом друштву. Они савладају страх од јавних наступа, активнији су кроз игру и плес и тако сигурно постају спремни за неке будуће изазове - рекао је Ђаковић.

Истиче да је хор велика породица у којој је дјетињство сваког малишана испраћено осмијесима, пјесмом и игром, за које је заслужан креативни тим.

- Није нам само циљ да малишани науче да пјевају, већ да се кроз наступе друже са својим вршњацима који његују другачију културу и традицију, а прави примјери су путовања и концерти које одржавамо ван наших граница - рекао је Ћаковић.

“Врапчићи” су учествовали и у многим хуманитарним акцијама, а о томе свједоче и концерти које неколико година уназад одржавају под називом “Аутизам говори срцем”.

- Кроз наш хуманитарни рад доказали смо да не постоје никакве предрасуде према особама са инвалидитетом и особама са потешкоћама у развоју. За нас различитости не постоје, јер их пјесмом бришемо - нагласио је Ђаковић.

“Врапчићи” годинама на својим крилима носе енергију, снагу и младост која се непрестано обнавља и јача те даје инспирацију и најједноставнији рецепт да пјесма што дуже траје. +++

Успјешна година

Иако је била у јеку пандемије, протекла година за “Врапчиће” је била испуњена концертима широм Српске. Као круна наступа био је концерт на тврђави Кастел, гдје су малишани пјевали своје највеће хитове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана