Dječiji hor “Vrapčići” sprema album i proslavu 30 godina postojanja: “Nova pjesmarica” uveličaće jubilej

Jelena Tanacković
Dječiji hor “Vrapčići” sprema album i proslavu 30 godina postojanja: “Nova pjesmarica” uveličaće jubilej

BANjALUKA - Dobro poznatim muzičkim melodijama, od kojih mašta zatreperi i srce zaigra, “Vrapčići” godinama uveseljavaju mališane, ali i one starije, a ove godine najpoznatiji banjalučki vokalni ansambl za najmlađe slavi 30 godina postojanja i tim povodom spremaju album “Nova pjesmarica”.

Umilni glasovi, obojeni iskrenim dječijim emocijama i ovaj put dali su sve od sebe da pjesmarica obiluje veselim tonovima i muzičkom magijom koju publici planiraju da predstave za proslavu jubileja.

Rukovodilac dječijeg hora “Vrapčići” Branislav Đaković kazao je za “Glas Srpske” da zbog pogoršane epidemiološke situacije još ne znaju kada će održati veliki koncert na koji planiraju da pozovu brojne goste.

Đaković je istakao da je njihov trud, rad i kvalitet prepoznalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS te da su generacije đaka ispratile školske udžbenike uz pjesmice “ Vrapčića”.

- Svojim djelovanjem dajemo doprinos dječijem stvaralaštvu i naš hor na taj način želi da obilježi 30 godina postojanja. Odobrenjem ministarstva “Nova pjesmarica” naći će se u udžbenicima muzičkih kultura u osnovnim školama, što nam je dodatna afirmacija, jer školske predstave skoro nikada ne prođu bez jedne naše pjesme i koreografije - ponosno je rekao Đaković.

Iza “Vrapčića” je 17 objavljenih izdanja i više od stotinu autorskih pjesmica, koreografija i mnoštvo spotova, a o njihovom radu svjedoče mnogobrojne nagrade koje su podstrek za budućnost.

Hor čine djeca uzrasta od tri do dvanaest godina, a prema dosadašnjoj evidenciji, u njemu je pjevalo oko 2.500 članova.

- Muzika daje emociju, a djeci mnogo znači scenski nastup i učešćem u horu postaju samouvjerenija među svojim prijateljima i u cijelom društvu. Oni savladaju strah od javnih nastupa, aktivniji su kroz igru i ples i tako sigurno postaju spremni za neke buduće izazove - rekao je Đaković.

Ističe da je hor velika porodica u kojoj je djetinjstvo svakog mališana ispraćeno osmijesima, pjesmom i igrom, za koje je zaslužan kreativni tim.

- Nije nam samo cilj da mališani nauče da pjevaju, već da se kroz nastupe druže sa svojim vršnjacima koji njeguju drugačiju kulturu i tradiciju, a pravi primjeri su putovanja i koncerti koje održavamo van naših granica - rekao je Ćaković.

“Vrapčići” su učestvovali i u mnogim humanitarnim akcijama, a o tome svjedoče i koncerti koje nekoliko godina unazad održavaju pod nazivom “Autizam govori srcem”.

- Kroz naš humanitarni rad dokazali smo da ne postoje nikakve predrasude prema osobama sa invaliditetom i osobama sa poteškoćama u razvoju. Za nas različitosti ne postoje, jer ih pjesmom brišemo - naglasio je Đaković.

“Vrapčići” godinama na svojim krilima nose energiju, snagu i mladost koja se neprestano obnavlja i jača te daje inspiraciju i najjednostavniji recept da pjesma što duže traje. +++

Uspješna godina

Iako je bila u jeku pandemije, protekla godina za “Vrapčiće” je bila ispunjena koncertima širom Srpske. Kao kruna nastupa bio je koncert na tvrđavi Kastel, gdje su mališani pjevali svoje najveće hitove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana