Ђајић: Опредјељење едукација кадра и примјена савремених метода

Срна
Ђајић: Опредјељење едукација кадра и примјена савремених метода

БАЊАЛУКА- Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас да је опредјељење ове здравствене установе да буде раме уз раме са европским и свјетским здравственим центрима.

"Успјели смо више од 90 одсто ствари да доведемо до нивоа здравствених установа у Европи и свијету. Нећемо стати, поред набавке најсавременије опреме наше опредјељење је едукација кадра, као и примјена најсавременијих терапијских и дијагностичких метода", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Он је захвалио интервентном радиологу из Клиничког болничког центра "Сестре милосрднице" из Загреба Луки Новоселу, који је у Заводу за клиничку радиологију одржао радионицу о могућностима перкутане аблације у терапији онколошких болести.

Новосел је рекао да је циљ едукације проширивање области дјеловања интервентне радиологије, односно лијечење тумора минимално инвазивном методом, што пацијентима омогућава кратак опоравак и мањи ризик од компликација. Он је додао да је одржана едукација за онкологе и хирурге, те да су у плану три процедуре на различитим туморима - бубрега, јетре и костију.

Начелник Завода за клиничку радиологију Саша Вујновић рекао је да је протеклих 10 година акценат стављен на развој интервентне радиологије и да је УКЦ много одмакао у томе.

"Урађено је више од 500 биопсија тумора. То представља увод у процедуру која омогућава да се уз помоћ једне игле у потпуности уништи тумор, а класично би требало да се уради велика операција. Овако то траје неколико минута и пацијент одлази кући сутрадан", појаснио је Вујновић.

Из УКЦ-а наводе да је перкутана аблација минимално инвазивна, интервентно-радиолошка метода која се користи за лијечење пацијената са примарним туморима и метастазама у различитим органима.

Ова метода се изводи под контролом неког од радиолошких апарата, најчешће ЦТ скенера. Принцип по којем ова метода функционише је загријавање ткива, односно уништење туморских ћелија топлотном енергијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана