Đajić: Opredjeljenje edukacija kadra i primjena savremenih metoda

Srna
Đajić: Opredjeljenje edukacija kadra i primjena savremenih metoda

BANjALUKA- Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da je opredjeljenje ove zdravstvene ustanove da bude rame uz rame sa evropskim i svjetskim zdravstvenim centrima.

"Uspjeli smo više od 90 odsto stvari da dovedemo do nivoa zdravstvenih ustanova u Evropi i svijetu. Nećemo stati, pored nabavke najsavremenije opreme naše opredjeljenje je edukacija kadra, kao i primjena najsavremenijih terapijskih i dijagnostičkih metoda", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je zahvalio interventnom radiologu iz Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice" iz Zagreba Luki Novoselu, koji je u Zavodu za kliničku radiologiju održao radionicu o mogućnostima perkutane ablacije u terapiji onkoloških bolesti.

Novosel je rekao da je cilj edukacije proširivanje oblasti djelovanja interventne radiologije, odnosno liječenje tumora minimalno invazivnom metodom, što pacijentima omogućava kratak oporavak i manji rizik od komplikacija. On je dodao da je održana edukacija za onkologe i hirurge, te da su u planu tri procedure na različitim tumorima - bubrega, jetre i kostiju.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju Saša Vujnović rekao je da je proteklih 10 godina akcenat stavljen na razvoj interventne radiologije i da je UKC mnogo odmakao u tome.

"Urađeno je više od 500 biopsija tumora. To predstavlja uvod u proceduru koja omogućava da se uz pomoć jedne igle u potpunosti uništi tumor, a klasično bi trebalo da se uradi velika operacija. Ovako to traje nekoliko minuta i pacijent odlazi kući sutradan", pojasnio je Vujnović.

Iz UKC-a navode da je perkutana ablacija minimalno invazivna, interventno-radiološka metoda koja se koristi za liječenje pacijenata sa primarnim tumorima i metastazama u različitim organima.

Ova metoda se izvodi pod kontrolom nekog od radioloških aparata, najčešće CT skenera. Princip po kojem ova metoda funkcioniše je zagrijavanje tkiva, odnosno uništenje tumorskih ćelija toplotnom energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana