Димњаке чисте у пет до 12

Јана Кезић
Димњаке чисте у пет до 12

С обзиром на то да је сезона гријања на прагу, хладни дани пале аларм и упозоравају грађане да размисле о чишћењу димњака како би избјегли нежељене посљедице, али, с друге стране, упућени кажу да многи ипак за то не маре, па термине заказују у пет до 12.

Сви који се грију на дрва имају обавезу да оџаке редовно одржавају, јер осим народног вјеровања да димњачари доносе срећу, они прије свега значе безбрижну зиму и миран сан.

Из Привредног друштва “Пламен”, које пружа услуге чишћења димњака, казали су за “Глас Српске” да имају мање позива него лани. Како истичу, лани су већ од почетка септембра имали пуне руке посла, док ове године до прије неколико дана скоро да нису имали позива.

- Претежно нам се јављају власници стамбених кућа, док позива из зграда имамо нешто мање - рекли су из “Пламена”.

Како су додали, током једног дана имају око 20 излазака на терен широм града.

- Дошло је и до промјене цијене наших услуга, прошле године чишћење димњака је било 20 марака, док је сада 30 КМ - казали су у “Пламену”.

Објаснили су да људи махом нису свјесни опасности до које може доћи ако се димњаци не чисте, те не одржавају редовно.

- Многи зову тек у пет до 12, када се већ зачепи димњак, и траже хитну интервенцију. Махом чекају задњи час иако је законска регулатива јасна у томе да се сваке године мора очистити димњак како би био спреман за сезону - казали су из “Пламена”. Чишћење би требало, како објашњавају, да се ради након што буде завршена сезона гријања, а не сада, пред ново ложење.

- Неријетко зову и траже да им се очисти димњак, јер од сутра крећу да ложе. Због тога се и стварају гужве па се на термин чека и до седам дана - рекли су у “Пламену”.

Власник сервиса термоенергетских постројења “Екотерм” Мирослав Радуловић каже да је њихова примарна дјелатност извођење инсталатерских радова централног гријања, чишћење котлова централног гријања, те сервис пламеника на лож-уље и нафту, а због мањка димњачара у граду све чешће се баве и том врстом посла.

- Посљедњих неколико дана имамо доста позива за чишћење димњака. Најчешће нас зову пензионери, они су најодговорнији - рекао је Радуловић додајући да чишћење кошта 35 марака.

Казне

За оне који не одржавају своје димњаке прописане су и казне. Оне се за правна лица крећу од 500 до 7.000 КМ, док за физичка лица износе од 100 до 600 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана