Dimnjake čiste u pet do 12

Jana Kezić
Dimnjake čiste u pet do 12

S obzirom na to da je sezona grijanja na pragu, hladni dani pale alarm i upozoravaju građane da razmisle o čišćenju dimnjaka kako bi izbjegli neželjene posljedice, ali, s druge strane, upućeni kažu da mnogi ipak za to ne mare, pa termine zakazuju u pet do 12.

Svi koji se griju na drva imaju obavezu da odžake redovno održavaju, jer osim narodnog vjerovanja da dimnjačari donose sreću, oni prije svega znače bezbrižnu zimu i miran san.

Iz Privrednog društva “Plamen”, koje pruža usluge čišćenja dimnjaka, kazali su za “Glas Srpske” da imaju manje poziva nego lani. Kako ističu, lani su već od početka septembra imali pune ruke posla, dok ove godine do prije nekoliko dana skoro da nisu imali poziva.

- Pretežno nam se javljaju vlasnici stambenih kuća, dok poziva iz zgrada imamo nešto manje - rekli su iz “Plamena”.

Kako su dodali, tokom jednog dana imaju oko 20 izlazaka na teren širom grada.

- Došlo je i do promjene cijene naših usluga, prošle godine čišćenje dimnjaka je bilo 20 maraka, dok je sada 30 KM - kazali su u “Plamenu”.

Objasnili su da ljudi mahom nisu svjesni opasnosti do koje može doći ako se dimnjaci ne čiste, te ne održavaju redovno.

- Mnogi zovu tek u pet do 12, kada se već začepi dimnjak, i traže hitnu intervenciju. Mahom čekaju zadnji čas iako je zakonska regulativa jasna u tome da se svake godine mora očistiti dimnjak kako bi bio spreman za sezonu - kazali su iz “Plamena”. Čišćenje bi trebalo, kako objašnjavaju, da se radi nakon što bude završena sezona grijanja, a ne sada, pred novo loženje.

- Nerijetko zovu i traže da im se očisti dimnjak, jer od sutra kreću da lože. Zbog toga se i stvaraju gužve pa se na termin čeka i do sedam dana - rekli su u “Plamenu”.

Vlasnik servisa termoenergetskih postrojenja “Ekoterm” Miroslav Radulović kaže da je njihova primarna djelatnost izvođenje instalaterskih radova centralnog grijanja, čišćenje kotlova centralnog grijanja, te servis plamenika na lož-ulje i naftu, a zbog manjka dimnjačara u gradu sve češće se bave i tom vrstom posla.

- Posljednjih nekoliko dana imamo dosta poziva za čišćenje dimnjaka. Najčešće nas zovu penzioneri, oni su najodgovorniji - rekao je Radulović dodajući da čišćenje košta 35 maraka.

Kazne

Za one koji ne održavaju svoje dimnjake propisane su i kazne. One se za pravna lica kreću od 500 do 7.000 KM, dok za fizička lica iznose od 100 do 600 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana