“Дигитална академија за маме”: Учењем до охрабрења и лакшег запослења

Илијана Божић
“Дигитална академија за маме”: Учењем до охрабрења и лакшег запослења

Удружење грађана “Центар за маме” наставља спровођење прошлогодишњег пилот-пројекта “Дигитална академија за маме”, који је показао одличне резултате на пољу едукације и економског оснаживања жена.

На овогодишњу академију могу да се пријаве све маме са подручја града које су регистроване на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске, које имају основна знања о употреби рачунара или се баве неком кућном радиношћу. Предсједница Удружења Николина Аничић је истакла да пријаве трају до 30. августа, а 40 мама ће добити могућност да учествује у пројекту.

- Прошле године одзив је био одличан, пријавило се око 100 жена. Примијетили смо да већина пријављених израђује одређене производе код куће, али нема знања како да их презентује купцима. Стога су ове године, поред мама, наша циљна група и жене које се баве кућном радиношћу - истакла је Аничићева.

Она је нагласила да је већина жена наставила да се образује у области дигиталног маркетинга.

- Резултати прошлогодишње академије су били одлични, а полазнице су биле веома задовољне. Неке од њих су, захваљујући томе, пронашле посао у струци, покренуле сопствене блогове и портале, те на тај начин попуниле кућне буџете. Академија им је отворила очи и дала вјетар у леђа да саме покрену посао - казала је Аничићева.

Додала је да учеснице у овом пројекту стичу едукацију, али и моралну подршку.

- Ово је заједница жена које су обиљежене етикетом “годинама на бироу”. Када се нађу заједно, оне се охрабрују. Академија им враћа достојанство, самопоуздање и осјећај вриједности - нагласила је Аничићева и додала да ће курс трајати мјесец дана.

Прошлогодишња полазница Бојана Михаиловић пуна је ријечи хвале за овај пројекат.

- Будући да нисам могла пронаћи посао професора српског језика и књижевности, одлучила сам да се пријавим на академију. Захваљујући овом пројекту добила сам охрабрење и моралну подршку, а сада сам запослена у фирми која се бави информационим технологијама - казала је Михаиловићева.

Пријаве уз кратку биографију могу се слати електронским путем на адресу: [email protected] . Пројекат је подржао и град Бањалука.

Пракса

Николина Аничић казала је да ове године планирају да женама омогуће праксу.

- Овим путем позивамо мале послодавце, козметичке салоне, пекаре, цвјећаре и ресторане, којима је потребна особа за вођење друштвених мрежа, да нам се јаве. На тај начин бисмо омогућили нашим мамама да стечена знања примијене у пракси, а након тога дођу до запослења - истакла је Аничићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана