“Digitalna akademija za mame”: Učenjem do ohrabrenja i lakšeg zaposlenja

Ilijana Božić
“Digitalna akademija za mame”: Učenjem do ohrabrenja i lakšeg zaposlenja

Udruženje građana “Centar za mame” nastavlja sprovođenje prošlogodišnjeg pilot-projekta “Digitalna akademija za mame”, koji je pokazao odlične rezultate na polju edukacije i ekonomskog osnaživanja žena.

Na ovogodišnju akademiju mogu da se prijave sve mame sa područja grada koje su registrovane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koje imaju osnovna znanja o upotrebi računara ili se bave nekom kućnom radinošću. Predsjednica Udruženja Nikolina Aničić je istakla da prijave traju do 30. avgusta, a 40 mama će dobiti mogućnost da učestvuje u projektu.

- Prošle godine odziv je bio odličan, prijavilo se oko 100 žena. Primijetili smo da većina prijavljenih izrađuje određene proizvode kod kuće, ali nema znanja kako da ih prezentuje kupcima. Stoga su ove godine, pored mama, naša ciljna grupa i žene koje se bave kućnom radinošću - istakla je Aničićeva.

Ona je naglasila da je većina žena nastavila da se obrazuje u oblasti digitalnog marketinga.

- Rezultati prošlogodišnje akademije su bili odlični, a polaznice su bile veoma zadovoljne. Neke od njih su, zahvaljujući tome, pronašle posao u struci, pokrenule sopstvene blogove i portale, te na taj način popunile kućne budžete. Akademija im je otvorila oči i dala vjetar u leđa da same pokrenu posao - kazala je Aničićeva.

Dodala je da učesnice u ovom projektu stiču edukaciju, ali i moralnu podršku.

- Ovo je zajednica žena koje su obilježene etiketom “godinama na birou”. Kada se nađu zajedno, one se ohrabruju. Akademija im vraća dostojanstvo, samopouzdanje i osjećaj vrijednosti - naglasila je Aničićeva i dodala da će kurs trajati mjesec dana.

Prošlogodišnja polaznica Bojana Mihailović puna je riječi hvale za ovaj projekat.

- Budući da nisam mogla pronaći posao profesora srpskog jezika i književnosti, odlučila sam da se prijavim na akademiju. Zahvaljujući ovom projektu dobila sam ohrabrenje i moralnu podršku, a sada sam zaposlena u firmi koja se bavi informacionim tehnologijama - kazala je Mihailovićeva.

Prijave uz kratku biografiju mogu se slati elektronskim putem na adresu: centarzamame@gmail.com . Projekat je podržao i grad Banjaluka.

Praksa

Nikolina Aničić kazala je da ove godine planiraju da ženama omoguće praksu.

- Ovim putem pozivamo male poslodavce, kozmetičke salone, pekare, cvjećare i restorane, kojima je potrebna osoba za vođenje društvenih mreža, da nam se jave. Na taj način bismo omogućili našim mamama da stečena znanja primijene u praksi, a nakon toga dođu do zaposlenja - istakla je Aničićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana