Дајак пристаниште до септембра

Александар Стојановић
Дајак пристаниште до септембра

БАЊАЛУКА - Љубитељи дајак чамаца, препознатљивог симбола града, најкасније у септембру требало би да добију пристаниште, које ће на најбољи начин грађанима и туристима промовисати популарну вожњу Врбасом.

Идеја за изградњу пристаништа родила се прије двије године, а иако је најављивано да ће бити завршено још прошле године, због тендерских процедура радови су одгођени.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар казао је за "Глас Српске" да је прије два дана овом одјељењу достављено идејно рјешење за изглед будућег пристаништа које ће бити изграђено на плажи "Абација".

- Тендер за пројекат је расписан прошле године. Међутим, једна од пројектантских кућа уложила је жалбу коју је комисија за разматрање жалби прихватила и поништила тендер. Након тога смо поновили јавни позив и изабрали пројектанта из Бањалуке, а сада ћемо ући у даље процедуре и надам се да ћемо тендер за извођење радова расписати на прољеће - казао је Билчар.

Овај пројекат је увршћен и у овогодишњи програм заједничке комуналне потрошње, а планирано је да за ту намјену из градског буџета буде издвојено 150.000 КМ. Према ријечима начелника, радови би требало да почну у августу.

- Тада је водостај Врбаса најнижи, због чега би радови били спроведени брзо и ефикасно. Према нашој процјени, већ крајем тог мјесеца, евентуално у септембру добили бисмо прво пристаниште, што би било веома значајно, како за љубитеље дајак чамца, тако и за туристичку понуду града - истакао је Билчар.

Предсједник "Дајак клуба" и вишеструки побједник традиционалне трке ових пловила Андреј Замоло казао је да су сви чланови клуба активно учествовали у реализацији ове идеје.

- Раније смо послали приједлог како би то требало да изгледа, јер је то од великог значаја за нас који возимо чамац. Сада немамо нигдје приступачан терен како би сви који желе да се возе ушли у чамац, а да се не уквасе и због тога је неопходно да овако нешто буде изграђено - казао је Замоло и додао да ће пристаниште бити нова туристичка атракција у граду.
 

Симбол града

Дајак чамац је изгледом, али и намјеном јединствен у свијету, због чега је постао један од најпрепознатљивијих симбола града. Дајак је назив обрађеног комада дрвета којим се гура чамац, по чему је и добио име.

Коришћен је у трговачке сврхе, а претпоставља се да је облик трупа и специфичан изглед прилагођен због конфигурације корита Врбаса који је у највећем дијелу плитак и брз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана