Dajak pristanište do septembra

Aleksandar Stojanović
Dajak pristanište do septembra

BANjALUKA - Ljubitelji dajak čamaca, prepoznatljivog simbola grada, najkasnije u septembru trebalo bi da dobiju pristanište, koje će na najbolji način građanima i turistima promovisati popularnu vožnju Vrbasom.

Ideja za izgradnju pristaništa rodila se prije dvije godine, a iako je najavljivano da će biti završeno još prošle godine, zbog tenderskih procedura radovi su odgođeni.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar kazao je za "Glas Srpske" da je prije dva dana ovom odjeljenju dostavljeno idejno rješenje za izgled budućeg pristaništa koje će biti izgrađeno na plaži "Abacija".

- Tender za projekat je raspisan prošle godine. Međutim, jedna od projektantskih kuća uložila je žalbu koju je komisija za razmatranje žalbi prihvatila i poništila tender. Nakon toga smo ponovili javni poziv i izabrali projektanta iz Banjaluke, a sada ćemo ući u dalje procedure i nadam se da ćemo tender za izvođenje radova raspisati na proljeće - kazao je Bilčar.

Ovaj projekat je uvršćen i u ovogodišnji program zajedničke komunalne potrošnje, a planirano je da za tu namjenu iz gradskog budžeta bude izdvojeno 150.000 KM. Prema riječima načelnika, radovi bi trebalo da počnu u avgustu.

- Tada je vodostaj Vrbasa najniži, zbog čega bi radovi bili sprovedeni brzo i efikasno. Prema našoj procjeni, već krajem tog mjeseca, eventualno u septembru dobili bismo prvo pristanište, što bi bilo veoma značajno, kako za ljubitelje dajak čamca, tako i za turističku ponudu grada - istakao je Bilčar.

Predsjednik "Dajak kluba" i višestruki pobjednik tradicionalne trke ovih plovila Andrej Zamolo kazao je da su svi članovi kluba aktivno učestvovali u realizaciji ove ideje.

- Ranije smo poslali prijedlog kako bi to trebalo da izgleda, jer je to od velikog značaja za nas koji vozimo čamac. Sada nemamo nigdje pristupačan teren kako bi svi koji žele da se voze ušli u čamac, a da se ne ukvase i zbog toga je neophodno da ovako nešto bude izgrađeno - kazao je Zamolo i dodao da će pristanište biti nova turistička atrakcija u gradu.
 

Simbol grada

Dajak čamac je izgledom, ali i namjenom jedinstven u svijetu, zbog čega je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. Dajak je naziv obrađenog komada drveta kojim se gura čamac, po čemu je i dobio ime.

Korišćen je u trgovačke svrhe, a pretpostavlja se da je oblik trupa i specifičan izgled prilagođen zbog konfiguracije korita Vrbasa koji je u najvećem dijelu plitak i brz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana