Чланови хора ОШ “Свети Сава” не престају да нижу успјехе: Музика је наше најјаче оружје

Данијела Бајић
Чланови хора ОШ “Свети Сава” не престају да нижу успјехе: Музика је наше најјаче оружје

БАЊАЛУКА - Златни гласови ђака Основне школе “Свети Сава” праћени својим оркестром поново су, понијевши титулу најбољег школског хора у Бањалуци, показали колико вриједе и напредују, а жеља им је, како кажу, да ове године запјевају и испред Храма Светог Саве у Београду.

На општинском такмичењу, које је одржано протеклог викенда, представили су се хорови бањалучких основних школа, док су

побједу са највише гласова стручног жирија однијели хористи којима руководи и диригује наставница Јелена Станишић, чиме су освојили директан пласман на регионално такмичење.

О овом као и многим другим успјесима хора са задовољством за “Глас Српске” прича ученица деветог разреда и дугогодишња чланица Лана Адамовић која је, како истиче, одувијек вољела пјевати.

- Музика је наше најјаче оружје. Једна од мени најдражих ствари, које су ми се десиле у овом хору, је посљедње такмичење на којем смо освојили прво мјесто, јер је упркос неизвјесности владала слога, љубав и другарство... У моменту док смо чекали проглашење, иако нисмо знали да ли смо прошли даље, били смо јако поносни на себе - казала је Лана Адамовић.

За њу је хор, како прича, прије свега велика љубав коју је на њих пренијела наставница Јелена. Сви су, каже, као једно, сложни су и воле се и то је нешто чему их наставница стално учи. 

- Ја сам члан хора већ годинама, прво сам била у малом хору, а сада сам у великом. Љубав и другарство, које сам пронашла у хору, подстичу ме да не одустајем, него да наставим даље - рекла је Лана.

Открила нам је да на пробама у паузама од пјевања најчешће причају о наступу у Београду испред Храма Светог Саве.

Њена другарица Елена Добраш, ученица седмог разреда, која свира гитару  пет година, школском оркестру се придружила прије три године. Гитара је, каже, њена највећа љубав.

- Свака наша побједа има посебно мјесто у мом срцу. На посљедњем такмичењу свирала сам композицију “Вода”, која ми је нарочито драга - казала је Елена Добраш.

Заједно са њима на концерту је наступао и Оливер Твиди, ученик осмог разреда, који је већ завршио основну музичку школу.

- Мој омиљени инструмент је труба са којом сам учествовао на разним такмичењима и концертима. Радујем се свакој нашој проби, а да не кажем такмичењу, јер ко се са нама није дружио не зна како изгледа право весеље - казао је Оливер.

Колико је поносна на ђаке основне школе “Свети Сава” не крије ни наставница музичког Јелена Станишић. Према њеним ријечима, овај хор је захваљујући квалитетном раду током проба, али и упорности чланова, постао неизоставан учесник и бројних манифестација. 

- На посљедњем такмичењу мој хористи су се представили са двије композиције акапела, односно традиционалном нумером “Каранфилче дјевојче”, затим “Ми смо дјеца неба”, те “Вода”, коју смо пјевали уз пратњу нашег оркестра - казала је Станишић.

Химна

Оно чиме се хор Основне школе “Свети Сава” посебно поноси јесте пјесма “Мој Лауш, мој мали град”, која представља химну бањалучког насеља Лауш, за коју је снимљен и спот.

Ова химна посвећена је обиљежавању 50 година постојања ЈУ ОШ “Свети Сава” и 70 година фудбалског клуба “Лауш”. Химна је премијерно објављена 7. јуна прошле године на званичном “Јутјуб” каналу школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана