Članovi hora OŠ “Sveti Sava” ne prestaju da nižu uspjehe: Muzika je naše najjače oružje

Danijela Bajić
Članovi hora OŠ “Sveti Sava” ne prestaju da nižu uspjehe: Muzika je naše najjače oružje

BANjALUKA - Zlatni glasovi đaka Osnovne škole “Sveti Sava” praćeni svojim orkestrom ponovo su, ponijevši titulu najboljeg školskog hora u Banjaluci, pokazali koliko vrijede i napreduju, a želja im je, kako kažu, da ove godine zapjevaju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na opštinskom takmičenju, koje je održano proteklog vikenda, predstavili su se horovi banjalučkih osnovnih škola, dok su

pobjedu sa najviše glasova stručnog žirija odnijeli horisti kojima rukovodi i diriguje nastavnica Jelena Stanišić, čime su osvojili direktan plasman na regionalno takmičenje.

O ovom kao i mnogim drugim uspjesima hora sa zadovoljstvom za “Glas Srpske” priča učenica devetog razreda i dugogodišnja članica Lana Adamović koja je, kako ističe, oduvijek voljela pjevati.

- Muzika je naše najjače oružje. Jedna od meni najdražih stvari, koje su mi se desile u ovom horu, je posljednje takmičenje na kojem smo osvojili prvo mjesto, jer je uprkos neizvjesnosti vladala sloga, ljubav i drugarstvo... U momentu dok smo čekali proglašenje, iako nismo znali da li smo prošli dalje, bili smo jako ponosni na sebe - kazala je Lana Adamović.

Za nju je hor, kako priča, prije svega velika ljubav koju je na njih prenijela nastavnica Jelena. Svi su, kaže, kao jedno, složni su i vole se i to je nešto čemu ih nastavnica stalno uči. 

- Ja sam član hora već godinama, prvo sam bila u malom horu, a sada sam u velikom. Ljubav i drugarstvo, koje sam pronašla u horu, podstiču me da ne odustajem, nego da nastavim dalje - rekla je Lana.

Otkrila nam je da na probama u pauzama od pjevanja najčešće pričaju o nastupu u Beogradu ispred Hrama Svetog Save.

Njena drugarica Elena Dobraš, učenica sedmog razreda, koja svira gitaru  pet godina, školskom orkestru se pridružila prije tri godine. Gitara je, kaže, njena najveća ljubav.

- Svaka naša pobjeda ima posebno mjesto u mom srcu. Na posljednjem takmičenju svirala sam kompoziciju “Voda”, koja mi je naročito draga - kazala je Elena Dobraš.

Zajedno sa njima na koncertu je nastupao i Oliver Tvidi, učenik osmog razreda, koji je već završio osnovnu muzičku školu.

- Moj omiljeni instrument je truba sa kojom sam učestvovao na raznim takmičenjima i koncertima. Radujem se svakoj našoj probi, a da ne kažem takmičenju, jer ko se sa nama nije družio ne zna kako izgleda pravo veselje - kazao je Oliver.

Koliko je ponosna na đake osnovne škole “Sveti Sava” ne krije ni nastavnica muzičkog Jelena Stanišić. Prema njenim riječima, ovaj hor je zahvaljujući kvalitetnom radu tokom proba, ali i upornosti članova, postao neizostavan učesnik i brojnih manifestacija. 

- Na posljednjem takmičenju moj horisti su se predstavili sa dvije kompozicije akapela, odnosno tradicionalnom numerom “Karanfilče djevojče”, zatim “Mi smo djeca neba”, te “Voda”, koju smo pjevali uz pratnju našeg orkestra - kazala je Stanišić.

Himna

Ono čime se hor Osnovne škole “Sveti Sava” posebno ponosi jeste pjesma “Moj Lauš, moj mali grad”, koja predstavlja himnu banjalučkog naselja Lauš, za koju je snimljen i spot.

Ova himna posvećena je obilježavanju 50 godina postojanja JU OŠ “Sveti Sava” i 70 godina fudbalskog kluba “Lauš”. Himna je premijerno objavljena 7. juna prošle godine na zvaničnom “Jutjub” kanalu škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana