Цијене намјештаја отишле у небо, столари у иностранство

Јана Кезић
Цијене намјештаја отишле у небо, столари у иностранство

БАЊАЛУКА - Власници некретнина који су се упустили у реновирање стана или куће кубуре са проналаском добрих мајстора, а они који желе да њихов дом краси намјештај израђен по мјери принуђени су мјесецима да чекају, јер је у граду готово немогуће наћи столара који већ нема пуне руке посла.

Високе цијене стамбених јединица приморале су многе да пазаре мање квадрата него што су планирали па је сваки слободан “кутак” злата вриједан. Без намјештаја по мјери тешко је замислити добро искоришћен простор, због чега су овим мајсторима телефони свакодневно усијани, упркос томе што су цијене њихових услуга у ово доба прошле године биле и за 30 одсто мање. Додатан проблем представља и то што многи добри мајстори трбухом за крухом масовно одлазе у иностранство. У фирми “Furniture Gliga” за “Глас Српске” кажу да влада све већа потражња за намјештајем по мјери.

- Људи све више зову и траже наше услуге, јер стављају функционалност на прво мјесто и желе максимално да искористе простор па се одлучују за ову врсту намјештаја - рекли су у овој фирми.

Грађани се највише, како кажу, одлучују за израду кухиња и плакара.

- Репроматеријал је у посљедње вријеме неоправдано поскупио, па и до неких 70 одсто, због чега смо били приморани да подигнемо цијене наших услуга за око 20 процената - казали су у  “Furniture Gliga” .

Истакли су да је веома тешко пронаћи квалитетне раднике, који знају радити свој посао.

- Они који су знали нешто радити, а нису радили за себе него за неког другог махом су отишли у иностранство - казали су у овој фирми.

Пуне руке посла имају у фирми “Новаковић”, која се бави израдом намјештаја.

- Од почетка 2022. године до сада посао није опадао и људи су стално звали, без обзира на то што су цијене ишле мало горе - рекли су у овој фирми. Муштеријама је, како кажу, битан квалитет, гаранција, добра сарадња са мајсторима и то да им намјештај буде испоручен на вријеме.

- Врло тешко је данас пронаћи добре мајсторе, али такви ће увијек имати посла, док људи избјегавају оне који су на лошем гласу и који не испоштују своје рокове и квалитет - казали су у предузећу “Новаковић”.

Сваки комад намјештаја по мјери је, како кажу, прича за себе, па то не може свако радити и тешко је неког запослити и обучити, а касније и задражати.

- Зато овај посао у Бањалуци трпи, нема много мајстора и сви су заузети. Када назовете десет мајстора, осам до девет ће вам рећи да су заузети - истакли су.

Један мајстор, који није желио да откривамо његово име, каже да је занимљиво и то што грађани све више траже све скупље ствари.

- Што је скупље, то се више тражи, па ми ни високе цијене репроматеријала не представљају проблем, јер купци плаћају - рекао је он, додајући да је интересовање за намјештај по мјери порасло и за 50 одсто.

Љубица Предојевић која живи на Старчевици каже да је цијели стан опремила намјештајем по мјери.

- Кухињу сам платила 1.500 марака, док бих сада за њу требало да издвојим најмање 2.000 КМ. Ипак, опет бих штедјела и узела кухињу израђену по мјери, јер вриједи сваке марке - казала је Предојевићева.

Занати

Директор Занатско-предузетничке коморе Српске Јовица Братић за “Глас Српске” каже да је недостатак мајстора вишегодишњи проблем.

- Губи се интересовање за занатство из простих разлога јер сви желе да раде у јавном сектору, да имају добре плате и радно вријеме, а то је у приватном сектору мало теже. Тамо се ради од јутра до сутра и нема годишњих одмора - рекао је Братић, додајући да је запад доста либерализовао визе за одлазак па млади људи у страху од неизвјесности одлазе у иностранство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана