Цијене на сточној пијаци преполовљене, али купаца све мање

Александра Тодоровић
Цијене на сточној пијаци преполовљене, али купаца све мање

БАЊАЛУКА - Сезона крмокоља почиње за двадесетак дана, али узгајивачи свиња већ сад кажу да им ни то неће помоћи да премосте финансијске проблеме у које су запали због епидемије вируса корона.

Цијена по килограму живе ваге износи око три КМ, па чак и мање, док је у новембру прошле године износила пет КМ.

Радници на сточној пијаци у Лазареву придржавају се свих епидемиолошких мјера, али ипак кажу да биљеже пад тражње за крупном и ситном стоком. Поједини продавци жале се да им је корона донијела највећи пад продаје откад памте.

Репортеру “Гласа Српске” казали су да због малих прихода не могу да покрију све трошкове узгоја стоке и закупа на пијаци, па су приморани да ставе катанац на штандове.

Сточар из Градишке, који се више од 20 година бави овим послом, рекао је да су дажбине и кирија изузетно високи, а с друге стране, купаца је све мање.

- Не памтим тежи период. Вирус корона је главни кривац за слабу потражњу и малу продају. Све прославе, од покривања кућа до слава, које захтијевају велика окупљања, ове године су забрањене или је ограничен број учесника, што се директно одразило на продају стоке - казао је овај узгајивач свиња који није желио да му објавимо име.

Додао је да се раније много више људи одлучивало да узгаја и продаје свиње, али је тај број због тренутне ситуације смањен јер зарада не може да покрије трошкове превоза и изнајмљивања мјеста на сточној пијаци.

Према ријечима осталих продаваца, главни проблем није финансијске природе, већ страх од вируса. Осим живе стоке, на пијаци се нуде и различити домаћи месни производи.

- Упркос нижој цијени меса и сухомеснатих производа, криза траје већ мјесецима. Цијена килограма сланине износи од осам до 12 КМ, пеке 20 КМ, док се 100 грама чварака може пазарити за три КМ. Мали пораст забиљежен је у септембру, али због овакве ситуације не очекујемо већу продају ни за Божић - рекао је трговац Давор С.

Муштерије кажу да редовно долазе на сточну пијацу, првенствено због ниских цијена.

- Цијене домаћих производа на овој пијаци су много повољније него у маркетима. Сада прасе од 20 килограма може да се пазари за 60 КМ, што је стварно јефтино - рекао је један од сталних посјетилаца.

Контроле

Трговци кажу да ветеринари редовно контролишу стоку, тако да нису забиљежене никакве болести.

- За животиње су обавезне брњица и пасош, а сви ветеринарски прегледи се заказују по потреби - кажу узгајивачи свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана