Cijene na stočnoj pijaci prepolovljene, ali kupaca sve manje

Aleksandra Todorović
Cijene na stočnoj pijaci prepolovljene, ali kupaca sve manje

BANjALUKA - Sezona krmokolja počinje za dvadesetak dana, ali uzgajivači svinja već sad kažu da im ni to neće pomoći da premoste finansijske probleme u koje su zapali zbog epidemije virusa korona.

Cijena po kilogramu žive vage iznosi oko tri KM, pa čak i manje, dok je u novembru prošle godine iznosila pet KM.

Radnici na stočnoj pijaci u Lazarevu pridržavaju se svih epidemioloških mjera, ali ipak kažu da bilježe pad tražnje za krupnom i sitnom stokom. Pojedini prodavci žale se da im je korona donijela najveći pad prodaje otkad pamte.

Reporteru “Glasa Srpske” kazali su da zbog malih prihoda ne mogu da pokriju sve troškove uzgoja stoke i zakupa na pijaci, pa su primorani da stave katanac na štandove.

Stočar iz Gradiške, koji se više od 20 godina bavi ovim poslom, rekao je da su dažbine i kirija izuzetno visoki, a s druge strane, kupaca je sve manje.

- Ne pamtim teži period. Virus korona je glavni krivac za slabu potražnju i malu prodaju. Sve proslave, od pokrivanja kuća do slava, koje zahtijevaju velika okupljanja, ove godine su zabranjene ili je ograničen broj učesnika, što se direktno odrazilo na prodaju stoke - kazao je ovaj uzgajivač svinja koji nije želio da mu objavimo ime.

Dodao je da se ranije mnogo više ljudi odlučivalo da uzgaja i prodaje svinje, ali je taj broj zbog trenutne situacije smanjen jer zarada ne može da pokrije troškove prevoza i iznajmljivanja mjesta na stočnoj pijaci.

Prema riječima ostalih prodavaca, glavni problem nije finansijske prirode, već strah od virusa. Osim žive stoke, na pijaci se nude i različiti domaći mesni proizvodi.

- Uprkos nižoj cijeni mesa i suhomesnatih proizvoda, kriza traje već mjesecima. Cijena kilograma slanine iznosi od osam do 12 KM, peke 20 KM, dok se 100 grama čvaraka može pazariti za tri KM. Mali porast zabilježen je u septembru, ali zbog ovakve situacije ne očekujemo veću prodaju ni za Božić - rekao je trgovac Davor S.

Mušterije kažu da redovno dolaze na stočnu pijacu, prvenstveno zbog niskih cijena.

- Cijene domaćih proizvoda na ovoj pijaci su mnogo povoljnije nego u marketima. Sada prase od 20 kilograma može da se pazari za 60 KM, što je stvarno jeftino - rekao je jedan od stalnih posjetilaca.

Kontrole

Trgovci kažu da veterinari redovno kontrolišu stoku, tako da nisu zabilježene nikakve bolesti.

- Za životinje su obavezne brnjica i pasoš, a svi veterinarski pregledi se zakazuju po potrebi - kažu uzgajivači svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana