Четири нова кружна тока за мање гужве

Невена Рељић
Четири нова кружна тока за мање гужве

БАЊАЛУКА - Да би се смањиле гужве у саобраћају, наредне године биће изграђена четири нова кружна тока и то на раскрсници код “Чајавца”, у близини Ауто-центра “Крамар”, маркета “Хиперкорт”, те на споју улица Књаза Милоша и Милутина Миланковића у Лазареву.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је за “Глас Српске” да су потписани споразуми са предузећем “Путеви Републике Српске”.

- Са “Путевима Српске” већ имамо споразум о градњи кружних раскрсница на споју улица Књаза Милоша и Милутина Миланковића, те за кружни ток код “Хиперкорта” - казао је Сандић.

Додаје да су у току преговори са овим предузећем, након чега ће услиједити потписивање споразума о изградњи новог кружног тока код “Крамара”.

Сандић је напоменуо да се након пуштања у саобраћај паралеле која повезује Лауш и Паприковац јавила потреба за градњом кружне раскрснице код “Чајавца”.

- Пројекат и споразум још нису израђени. Међутим, овај кружни ток се намеће као потреба која је “избила” међу приоритете пуштањем нове паралеле - изјавио је Сандић.

Додао је да ће вриједност радова зависити од пројектне вриједности, која још није тачно процијењена.

Из “Путева Српске” рекли су да ће реализација пројеката почети након што од града добију потребну документацију.

- Када нам град достави пројектну и планску документацију и све што је дефинисано споразумом о сарадњи, “Путеви” преузимају свој дио посла, односно обезбјеђују финансијска средства и извођаче радова - казали су из “Путева Српске”.

Становник улице Илије Гарашанина Милан В. рекао је да ће два нова кружна тока у насељу Лазарево значајно растеретити гужве које су у овом дијелу града свакодневица.

- Кружна раскрсница показала се као одлично рјешење за саобраћајне гужве у свим дијеловима града, тако да сам увјерен да ће и у нашем насељу допринијети бољем протоку саобраћаја - нагласио је Милан.

Растерећење

У настојању да се ријеши проблем гужви, у протекле четири године у Бањалуци је изграђено 12 кружних раскрсница на фреквентним укрштањима. Из Градске управе кажу да се из године у годину биљежи раст броја аутомобила на улицама, те да рјешавање саобраћајних гужви није могуће без изградње кружних раскрсница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана