Četiri nova kružna toka za manje gužve

Nevena Reljić
Četiri nova kružna toka za manje gužve

BANjALUKA - Da bi se smanjile gužve u saobraćaju, naredne godine biće izgrađena četiri nova kružna toka i to na raskrsnici kod “Čajavca”, u blizini Auto-centra “Kramar”, marketa “Hiperkort”, te na spoju ulica Knjaza Miloša i Milutina Milankovića u Lazarevu.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je za “Glas Srpske” da su potpisani sporazumi sa preduzećem “Putevi Republike Srpske”.

- Sa “Putevima Srpske” već imamo sporazum o gradnji kružnih raskrsnica na spoju ulica Knjaza Miloša i Milutina Milankovića, te za kružni tok kod “Hiperkorta” - kazao je Sandić.

Dodaje da su u toku pregovori sa ovim preduzećem, nakon čega će uslijediti potpisivanje sporazuma o izgradnji novog kružnog toka kod “Kramara”.

Sandić je napomenuo da se nakon puštanja u saobraćaj paralele koja povezuje Lauš i Paprikovac javila potreba za gradnjom kružne raskrsnice kod “Čajavca”.

- Projekat i sporazum još nisu izrađeni. Međutim, ovaj kružni tok se nameće kao potreba koja je “izbila” među prioritete puštanjem nove paralele - izjavio je Sandić.

Dodao je da će vrijednost radova zavisiti od projektne vrijednosti, koja još nije tačno procijenjena.

Iz “Puteva Srpske” rekli su da će realizacija projekata početi nakon što od grada dobiju potrebnu dokumentaciju.

- Kada nam grad dostavi projektnu i plansku dokumentaciju i sve što je definisano sporazumom o saradnji, “Putevi” preuzimaju svoj dio posla, odnosno obezbjeđuju finansijska sredstva i izvođače radova - kazali su iz “Puteva Srpske”.

Stanovnik ulice Ilije Garašanina Milan V. rekao je da će dva nova kružna toka u naselju Lazarevo značajno rasteretiti gužve koje su u ovom dijelu grada svakodnevica.

- Kružna raskrsnica pokazala se kao odlično rješenje za saobraćajne gužve u svim dijelovima grada, tako da sam uvjeren da će i u našem naselju doprinijeti boljem protoku saobraćaja - naglasio je Milan.

Rasterećenje

U nastojanju da se riješi problem gužvi, u protekle četiri godine u Banjaluci je izgrađeno 12 kružnih raskrsnica na frekventnim ukrštanjima. Iz Gradske uprave kažu da se iz godine u godinu bilježi rast broja automobila na ulicama, te da rješavanje saobraćajnih gužvi nije moguće bez izgradnje kružnih raskrsnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana