Централни споменик погинулим и несталим борцима ВРС најављују и град и Влада

Јелена Танацковић
Централни споменик погинулим и несталим борцима ВРС најављују и град и Влада

БАЊАЛУКА - На конкурс Градске управе за израду идејног рјешења за централно градско спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата пристигло је 18 радова, а градњу централног споменика годинама најављују и из Владе Републике Српске.

Из Градске управе саопштили су да ће конкурсна комисија размотрити пристигле радове и сачинити коначну ранг-листу те предложити одлуку о додјели награда и њиховом редослиједу.

- За најбоља рјешења на конкурсу предвиђене су и новчане награде и то за прво мјесто 20.000 евра, за друго 10.000 евра те за треће 5.000 евра - казали су из Градске управе.

Напоменули су и да очекују подршку Владе Републике Српске за изградњу спомен-обиљежја код “Крашовог” паркинга. И градоначелник Драшко Станивуковић раније је изјавио да очекује подршку Владе Републике Српске за изградњу спомен-обиљежја на локацији “Крашовог” паркинга.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске казали су за “Глас Српске” да су све институције Републике Српске те невладине организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата опредијељене да се централно спомен-обиљежје погинулим борцима ВРС гради, али на локацији код Палате Републике.

- Влада ће сносити трошкове финансирања израде идејног пројекта и техничке документације, те финансирања комплетне изградње централног спомен-обиљежја, али је претходно потребно да град Бањалука обезбиједи локацијске услове на предвиђеној локацији - кажу из министарства.

Истичу да се град није јавио на јавни позив за додјелу средстава у 2022. години.

- У буџету министарства, у гранту за изградњу и одржавање споменика, спомен-обиљежја и војничких гробаља предвиђено је 470.000 КМ које се додјељују на основу пријава. Град Бањалука се није јавио на јавни позив, тако да није планирано да им се додијеле средства по овом основу - кажу из министарства.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић подсјетио је да је централно спомен-обиљежје за све погинуле борце ВРС првобитно требало да се гради на локацији код “Тржнице”.

- Не знам због чега нису могли да се договоре. Наша борачка организација је била на мети прозивки због непостојања споменика за погинуле борце Бањалуке, али ми нисмо сједили скрштених руку. Са ранијом градском администрацијом имали смо договор да не правимо два споменика, него да се направи један, заједнички за све погинуле борце ВРС - казао је Рогић за “Глас Српске”. Додао је да је у склопу тога требало да буде и спомен-соба.

- Годинама се само причало, а ништа се није радило. Подржавамо и да се ради градски споменик на “Крашовом” паркингу, јер је брука и срамота да град као што је Бањалука нема централног споменика - казао је Рогић.

Симболика

Конкурс за израду идејног рјешења за централно градско спомен-обиљежје симболично је објављен 9. јануара, на 30. рођендан Републике Српске, а трајао је до 29. априла. Како су раније истакли из града, градско централно спомен-обиљежје биће јавни симбол на којем ће грађани моћи одати почаст, размишљати и учити о храбрости и жртви погинулих и несталих бораца, захваљујући којима данас Република Српска и Бањалука уживају у слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана