Centralni spomenik poginulim i nestalim borcima VRS najavljuju i grad i Vlada

Jelena Tanacković
Centralni spomenik poginulim i nestalim borcima VRS najavljuju i grad i Vlada

BANjALUKA - Na konkurs Gradske uprave za izradu idejnog rješenja za centralno gradsko spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata pristiglo je 18 radova, a gradnju centralnog spomenika godinama najavljuju i iz Vlade Republike Srpske.

Iz Gradske uprave saopštili su da će konkursna komisija razmotriti pristigle radove i sačiniti konačnu rang-listu te predložiti odluku o dodjeli nagrada i njihovom redoslijedu.

- Za najbolja rješenja na konkursu predviđene su i novčane nagrade i to za prvo mjesto 20.000 evra, za drugo 10.000 evra te za treće 5.000 evra - kazali su iz Gradske uprave.

Napomenuli su i da očekuju podršku Vlade Republike Srpske za izgradnju spomen-obilježja kod “Krašovog” parkinga. I gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio da očekuje podršku Vlade Republike Srpske za izgradnju spomen-obilježja na lokaciji “Krašovog” parkinga.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske kazali su za “Glas Srpske” da su sve institucije Republike Srpske te nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata opredijeljene da se centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS gradi, ali na lokaciji kod Palate Republike.

- Vlada će snositi troškove finansiranja izrade idejnog projekta i tehničke dokumentacije, te finansiranja kompletne izgradnje centralnog spomen-obilježja, ali je prethodno potrebno da grad Banjaluka obezbijedi lokacijske uslove na predviđenoj lokaciji - kažu iz ministarstva.

Ističu da se grad nije javio na javni poziv za dodjelu sredstava u 2022. godini.

- U budžetu ministarstva, u grantu za izgradnju i održavanje spomenika, spomen-obilježja i vojničkih grobalja predviđeno je 470.000 KM koje se dodjeljuju na osnovu prijava. Grad Banjaluka se nije javio na javni poziv, tako da nije planirano da im se dodijele sredstva po ovom osnovu - kažu iz ministarstva.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić podsjetio je da je centralno spomen-obilježje za sve poginule borce VRS prvobitno trebalo da se gradi na lokaciji kod “Tržnice”.

- Ne znam zbog čega nisu mogli da se dogovore. Naša boračka organizacija je bila na meti prozivki zbog nepostojanja spomenika za poginule borce Banjaluke, ali mi nismo sjedili skrštenih ruku. Sa ranijom gradskom administracijom imali smo dogovor da ne pravimo dva spomenika, nego da se napravi jedan, zajednički za sve poginule borce VRS - kazao je Rogić za “Glas Srpske”. Dodao je da je u sklopu toga trebalo da bude i spomen-soba.

- Godinama se samo pričalo, a ništa se nije radilo. Podržavamo i da se radi gradski spomenik na “Krašovom” parkingu, jer je bruka i sramota da grad kao što je Banjaluka nema centralnog spomenika - kazao je Rogić.

Simbolika

Konkurs za izradu idejnog rješenja za centralno gradsko spomen-obilježje simbolično je objavljen 9. januara, na 30. rođendan Republike Srpske, a trajao je do 29. aprila. Kako su ranije istakli iz grada, gradsko centralno spomen-obilježje biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i Banjaluka uživaju u slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana