Центар за специјалистичке социјалне услуге “За мајку и дијете”: Стручна помоћ за лакше савладавање потешкоћа

Јелена Танацковић
Центар за специјалистичке социјалне услуге “За мајку и дијете”: Стручна помоћ за лакше савладавање потешкоћа

БАЊАЛУКА - Терапијски рад, креирање интегративних програма и истраживање њихових ефеката у Центру за специјалистичке социјалне услуге “За мајку и дијете” за годину дана затражило је око 50 малишана са потешкоћама у развоју.

Истакли су ово за “Глас Српске” из овог центра наводећи како су једини у Републици Српској који користе посебне методе које утичу на бољу оралну комуникацију и већи интерес за разговор, укљученост у свакодневни живот, лакше читање и боље самопоуздање. 

- Томатис метод је значајан за бољу пажњу, разумијевање упута и памћења, бољи фокус, задржавање пажње на задатку, мање одвлачење пажње и мање умора  - рекли су из Центра за “За мајку и дијете”.

Истакли су да поред томатиса, једини у Републици Српској, користе АБА метод, који се базира на принципима који објашњавају како се одвија учење.

- Овај метод нам помаже да разумијемо како понашање функционише, како окружење утиче на понашање, како се одвија учење, те анализа која обухвата праћење, мјерење, евалуацију и промјене понашања - појаснили су из овог центра.

Поручили су да је успјех и напредак дјеце главни циљ, а поред најновијих апарата и технологије, коју сваке године обнављају и прате трендове у области развоја науке и иновација, тим младих људи похађају и обуке везано за нове системе рада.

- Индивидуалне су одлуке сваког од нас чиме се желимо бавити, а наш тим иако је јако млад, константно тежи ка усавршавању, па тако имамо магистре и докторе наука у нашем тиму. У нашем раду окренути смо ка стручњацима из региона и иностранства и колегама који се преко 20 година баве напретком дјеце – навели су ови млади доктори додајући како то постижу квалитетним, динамичним и отвореним приступом који укључује савремене свјетске трендове у третирању раних развојних поремећаја код дјеце.

Три начина доласка

Дјеца у  центар могу доћи на три начина: комерцијални начин, преко надлежног Центра за социјални рад и долазак преко Фонда здравственог осигурања Републике Српске. Дјеца преко Фонда здравственог осигурања долазе путем болничке упутнице, што је олакшање за родитеље, а из центра се надају да ће у будућности поједноставити пут доласка, те са болничких прећи на специјалистичке упутнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана