Centar za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete”: Stručna pomoć za lakše savladavanje poteškoća

Jelena Tanacković
Centar za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete”: Stručna pomoć za lakše savladavanje poteškoća

BANjALUKA - Terapijski rad, kreiranje integrativnih programa i istraživanje njihovih efekata u Centru za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete” za godinu dana zatražilo je oko 50 mališana sa poteškoćama u razvoju.

Istakli su ovo za “Glas Srpske” iz ovog centra navodeći kako su jedini u Republici Srpskoj koji koriste posebne metode koje utiču na bolju oralnu komunikaciju i veći interes za razgovor, uključenost u svakodnevni život, lakše čitanje i bolje samopouzdanje. 

- Tomatis metod je značajan za bolju pažnju, razumijevanje uputa i pamćenja, bolji fokus, zadržavanje pažnje na zadatku, manje odvlačenje pažnje i manje umora  - rekli su iz Centra za “Za majku i dijete”.

Istakli su da pored tomatisa, jedini u Republici Srpskoj, koriste ABA metod, koji se bazira na principima koji objašnjavaju kako se odvija učenje.

- Ovaj metod nam pomaže da razumijemo kako ponašanje funkcioniše, kako okruženje utiče na ponašanje, kako se odvija učenje, te analiza koja obuhvata praćenje, mjerenje, evaluaciju i promjene ponašanja - pojasnili su iz ovog centra.

Poručili su da je uspjeh i napredak djece glavni cilj, a pored najnovijih aparata i tehnologije, koju svake godine obnavljaju i prate trendove u oblasti razvoja nauke i inovacija, tim mladih ljudi pohađaju i obuke vezano za nove sisteme rada.

- Individualne su odluke svakog od nas čime se želimo baviti, a naš tim iako je jako mlad, konstantno teži ka usavršavanju, pa tako imamo magistre i doktore nauka u našem timu. U našem radu okrenuti smo ka stručnjacima iz regiona i inostranstva i kolegama koji se preko 20 godina bave napretkom djece – naveli su ovi mladi doktori dodajući kako to postižu kvalitetnim, dinamičnim i otvorenim pristupom koji uključuje savremene svjetske trendove u tretiranju ranih razvojnih poremećaja kod djece.

Tri načina dolaska

Djeca u  centar mogu doći na tri načina: komercijalni način, preko nadležnog Centra za socijalni rad i dolazak preko Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Djeca preko Fonda zdravstvenog osiguranja dolaze putem bolničke uputnice, što je olakšanje za roditelje, a iz centra se nadaju da će u budućnosti pojednostaviti put dolaska, te sa bolničkih preći na specijalističke uputnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana