Центар за едукацију “ЕКО-ЕХО”: Подршка мајкама у постпорођајном периоду

А. Т.
Центар за едукацију “ЕКО-ЕХО”: Подршка мајкама у постпорођајном периоду

БАЊАЛУКА - Центар за едукацју и промоцију здравог живота “ЕКО-ЕХО” Бањалука промовисало је брошуру “Модели подршке и третмана за жене у постпарталном периоду”.

Овај приручник настао је као резултат једногодишњег пројекта чији је циљ пружање психолошке помоћи женама у постпорођајном периоду, а иза свега стоји Удружење “ЕКО-ЕХО”. Публикација обухвата основне информације о репродуктивном менталном здрављу, третману постпорођајне депресије, примјере добре праксе у нефармаколошком третману жена у постпорођајном период, те искуства мајки које су доживјеле неке од психолошких сметњи у овом осјетљивом раздобљу.

Ауторка брошуре, психолог и психотерапеут Татјана Прерадовић Сјеница, казала је да је много стигме и погрешних увјерења када је ријеч о постпорођајној депресији.

- Управо због бројних предрасуда многе жене никада не потраже помоћ, а то доводи до трајних посљедица по здравље и мајке и дјетета. Једна од пет жена ће доживјети промјене у домену менталног здравља у перинаталном периоду - истиче Прерадовић Сјеница.

Истраживање спроведено у бањалучким здравственим установама показало је да је скоро 20 одсто мајки у ризику од постпорођајне депресије, што се подудара са глобалним показатељима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана