Centar za edukaciju “EKO-EHO”: Podrška majkama u postporođajnom periodu

A. T.
Centar za edukaciju “EKO-EHO”: Podrška majkama u postporođajnom periodu

BANjALUKA - Centar za edukacju i promociju zdravog života “EKO-EHO” Banjaluka promovisalo je brošuru “Modeli podrške i tretmana za žene u postpartalnom periodu”.

Ovaj priručnik nastao je kao rezultat jednogodišnjeg projekta čiji je cilj pružanje psihološke pomoći ženama u postporođajnom periodu, a iza svega stoji Udruženje “EKO-EHO”. Publikacija obuhvata osnovne informacije o reproduktivnom mentalnom zdravlju, tretmanu postporođajne depresije, primjere dobre prakse u nefarmakološkom tretmanu žena u postporođajnom period, te iskustva majki koje su doživjele neke od psiholoških smetnji u ovom osjetljivom razdoblju.

Autorka brošure, psiholog i psihoterapeut Tatjana Preradović Sjenica, kazala je da je mnogo stigme i pogrešnih uvjerenja kada je riječ o postporođajnoj depresiji.

- Upravo zbog brojnih predrasuda mnoge žene nikada ne potraže pomoć, a to dovodi do trajnih posljedica po zdravlje i majke i djeteta. Jedna od pet žena će doživjeti promjene u domenu mentalnog zdravlja u perinatalnom periodu - ističe Preradović Sjenica.

Istraživanje sprovedeno u banjalučkim zdravstvenim ustanovama pokazalo je da je skoro 20 odsto majki u riziku od postporođajne depresije, što se podudara sa globalnim pokazateljima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana