Бузаџија: Ако град не испуни захтјеве, радници ЗИБЛ-а обратиће се Додику

Срна
Бузаџија: Ако град не испуни захтјеве, радници ЗИБЛ-а обратиће се Додику

БАЊАЛУКА - Радници Завода за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) траже да град Бањалука у најскорије вријеме испуни њихове захтјеве, у супротном обратиће се предсједнику Републике Српске Милораду Додику за помоћ, рекла је Срни предсједник Синдикалне организације овог предузећа Анђелка Бузаџија.

Бузаџија је поновила да радници ЗИБЛ-а остају при својим захтјевима, који се односе на исплату плата за јул, август, септембар, октобар и новембар ове године, повезивање радног стажа од 2014. године до данас, накнада за превоз за септембар, октобар и новембар ове године, те накнада за регрес за 2021. годину.

Она је рекла да су се данас због кише и лоших временских услова на кратко до почетка сједнице Скупштине града Бањалука окупили у холу градског парламента.

Бузаџија је појаснила да радници Завода нису у класичном штрајку, већ да користе своју паузу у току радног времена како би изразили незадовољство испред Скупштине Града Бањалука.

У бањалучкој Скупштини града у Бањалуци у току је актуелни час, а дневним редом редовне сједнице није предвиђена тачка која се односи на ситуацију у ЗИБЛ-у.

Представници већине у Скупштини града Бањалука предложили су у уторак, 6. децембра, Градској управи да директно изврши куповину пословног простора бањалучког Завода за изградњу (ЗИБЛ), како би се одблокирали рачуни завода, исплатиле заостале плате радницима и обавезе.

Овај приједлог договорен је на састанку представника већине у Скупштини града Бањалука коју чине СНСД, Уједињена Српска, Социјалистичка партија, ДЕМОС-а и независни одборник из реда осталих народа Саша Чудић са представницима Синдиката ЗИБЛ-а.

Чудић, који је и потпредсједник Скупштине града Бањалука, рекао је тада рекао да проблематика у ЗИБЛ-у траје од 2013. године и да се за то вријеме промијенило 10 директора, а да се проблематика увијек своди на исто - да нема довољно посла, да се стварају губици, да се радницима неисплаћују редовно плате и доприноси и да Град Бањалука не додјељује довољно посла у складу са тржишним и конкурентним могућностима ЗИБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана